Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Boktips för lata dagar i solen

Artikel av extern skribent:

Boktips för lata dagar i solen

Boktrave
Boktrave

För drygt en vecka sedan, närmare bestämt den 20 april, drog Litteraturveckan i P1 igång. Enligt SR är Litteraturveckan “en vecka med fokus på litteratur och läsande”. Med anledning av detta undersökte programmet Kulturnytt svenskarnas läsvanor genom att ta hjälp av undersökningsföretaget Novus. Resultatet? Ungefär en av fyra svenskar läser varje dag. Sammanlagt läser 43 procent varje dag eller flera gånger i veckan. De som läser mest är av kvinnor, samt äldre mellan 65–79 år (där läser var tredje person dagligen). Enligt siffror från 2019 från Förläggareföreningen säljs förvisso allt färre fysiska böcker (jämfört med samma period 2018), och det rör sig om en relativt kraftig nedgång. Det senare tillskrivs främst att flera butiker (inklusive Åhlénskedjan) slutat sälja böcker. Precis som inom flera andra branscher; filmbranschen genom Netflix, sajter för olika slags online poker som Texas holdem och Omaha hi-lo, och till och med museibranschen genom virtuella konstutställningar, har det digitala även gjort avtryck på bokbranschen. Försäljningen av såväl digitala böcker, så kallade e-böcker, som ljudböcker ökade med 22 procent från 2018 till 2019. Efter denna korta resumé av svenskarnas läsvanor är det kanske intressant att kika på vikten av - samt fördelarna med läsning i allmänhet.

Att läsa innan du går till sängs är inte endast meditativt och mysigt för att varva ner. Genom att undvika det blå skenet från din smartphone precis innan du somnar in och istället läsa en bra bok bättrar du dina chanser att somna lättare. Enligt en studie som är gjord i Nederländerna bidrar läsande (i synnerhet skönlitterära verk) till bättrad empati. Personer som läser fiktiva verk och lever sig in i karaktärer har lättare att känna medkänsla. Läsande utgör dessutom hjärngympa enligt den vetenskapliga tidningen Neurology som förespråkar läsande för att hålla hjärnan skarp. Äldre personer som läste och gjorde andra mentala aktiviteter behöll, enligt nämnda tidning, 32 procent mer av sin hjärnkapacitet jämfört med resterande som tappade hjärnkapaciteten 48 procent snabbare än de som höll hjärnan alert genom att bland annat läsa. Läsning är avslutningsvis en perfekt aktivitet för att minska stressnivåerna i kroppen då du i regel får lägre puls och mer avslappnade muskler av att sjunka in i en riktigt bra bok. Med denna gedigna kontext om läsandets förmåner tänkte vi på Viseniorer dela med oss av några av våra bästa boktips för lata dagar i solen på balkongen, parkbänken eller picknickfilten.

Roman med pokertema

I romanen av författaren Louise Wener som har den engelska titeln “The Perfect Play” bjuds läsaren in till en historia som kretsar kring poker med höga insatser, förlorad kärlek och att spela med dig själv som insats med den vilsna huvudkaraktären Audrey Unger i spetsen. Wener är en brittisk författare, låtskrivare, gitarrist och musiker som förutom att ha släppt skönlitterära verk (”Goodnight Steve McQueen” släpptes 2002) spelar i bandet Sleeper. För de av er som finner er fängslade av ämnet efter att ha läst denna roman rekommenderar vi att läsa på icke-fiktivt material, eller till och med ta upp poker eller poker online som en hobby. Lyckligtvis finns massvis med information tillgänglig online som bland annat avser strategiska tips för nybörjare i poker.

Gudfadern av Mario Puzo

De flesta som är bekanta med modern populärkultur känner troligen igen Gudfadern-trilogin under Francis Ford Coppolas regi. Det många kanske har missat är dock att de prisbelönta filmerna bygger på ett skönlitterärt verk av författaren Mario Puzo som är väl värt att läsa. Puzo, som växte upp i en italiensk invandrarfamilj i stadsdelen Hells Kitchen i New York, släppte maffiaromanen The Godfather år 1969. Berättelsen om huvudkaraktären Don Vito Corleone och hans resa från Sicilien till pengar, korruption och hänsynslöshet i USA fångade läsarnas intresse och låg hela 67 veckor på New York Times bestsellerlista då det begav sig. För den som vill läsa ett klassiskt verk som ger en unik inblick i en hemlig värld och samtidigt bjuder på spänning är Gudfadern ett solklart bokval.

Under det rosa täcket

Den har kallats en av de viktigaste feministiska böcker som getts ut i Sverige under de senaste åren och fick kultstatus inom feministiska och icke feministiska kretsar när den för första gången publicerades 1996. Vi talar självklart om “Under det rosa täcket”, skriven av journalisten och författaren Nina Björk. Här tar sig Björk med, ett målande språk och med teser som är väl underbyggda av forskning, an vad det innebär att vara kvinna, och förespråkar på ett skickligt sätt en feminism som “inte gör kvinnan till en utopi, som inte ger henne en ’naturlig identitet’ - utan som istället kämpar för en frigörelse från fasta könsidentiteter”. Även om ämnesområdet kan te sig avskräckande för den som kanske är mest van vid skönlitterära verk är Under det rosa täcket viktig och underhållande läsning. Björk gör upp med allt från skönhetsideal, äktenskap och ekonomi i en rasande fart och läsaren får hänga med.

Nio främlingar av Liane Moriarty

Bibliotekshyllan
Bibliotekshyllan

Moriarty har skördat stora framgångar såväl inom bok- som serievärlden de senaste åren. Hennes namn känns sannolikt igen då HBO-hitserien “Big little lies”, med bland annat Reese Witherspoon och Nicole Kidman i huvudrollerna, bygger på hennes tidigare verk. I det relativt nya boksläppet Nio främlingar möts just nio främlingar för första gången på retreatet Tranquillum House för lyxbehandlingar, meditation, träning och knytande av nya vänskapsband. I sann Moriarty-anda dröjer det dock inte särskilt länge förrän molnen börjar hopa sig på himlen och intrigerna tätnar. Nio främlingar håller läsaren i ett krampaktigt grepp från början till slut men kombinerar detta med stort underhållningsvärde och ett enkelt språk.

 

 

* Frågor om sajten

Om du undrar över något på Vi Seniorer, läs först Vanliga frågor.

Under Hjälp o Info finns ett klickbart schema över sajtens medlemsaktiva sidor.

  Annonser

* Slumpat ordspråk

"Medan gräset gror, dör kon"

* Klagomur

Du kan anonymt ge respons på Vi Seniorer via Klagomuren »

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".