Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Skall det finnas ett tak på lönen

Forum > Allmän diskussion > Samhällsfrågor > Skall det finnas ett tak på lönen

Skriv ut
Visar inlägg 1 - 5 av 5.
Sidor: < [1]  >
Skrivet av blyfot 29 jan 2015 15:48
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt blyfot

blyfot

(Medlem)


Hur många gånger mer än medellönen på ett företag kan en VD ha i lön moraliskt och sett med alla människors lika värde som utgångspunkt.

Finansmannen Fredrik Lundberg, 62, har en inkomst som motsvarar 1 250 industriarbetare – tillsammans.

Därmed toppar han LO:s lista över makteliten, där direktörerna i snitt tjänar som 46 arbetare.

– Det är inte rimligt. Samhället skulle bli bättre om vi hade större jämlikhet, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.

Dela

I dag presenterar LO för 14:e gången sin granskning av maktelitens inkomstutveckling. Aftonbladet har tagit del av rapporten i förväg. Eliten, som har delats in i elva undergrupper, har jämförts med medelinkomsten för en industriarbetare, 328 000 kronor per år.

Tillsammans har samhällets toppskikt en genomsnittlig inkomst motsvarande 16,8 industriarbetare, enligt LO. När de delas in i respektive undergrupper är skillnaderna ännu större.
”Ingen värd så mycket”

Alla mest har näringslivets direktörer, i snitt som 46 industriarbetare.

– Ingen kan vara värd 46 gånger mer än någon annan som arbetar, kanske till och med på samma företag, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

Finansmannen Fredrik Lundberg, Lundbergföretagen, och H&M-chefen Karl-Johan Persson sticker ut i undersökningen. Deras sammanlagda inkomster motsvarar lönen för 1 250 industriarbetare, Lundberg, respektive 442, Persson.

Men det är inte bara direktörerna som har höga inkomster. Välbetalda finns inom en rad sektorer, allt ifrån statligt tillsatta chefer till ledare inom arbetsmarknadens parter och mediebolag är med i granskningen.
”Väldigt hög lön”

– Samhället skulle bli bättre om vi hade större jämlikhet, det har man sett i många olika studier. De samhällen som har de minsta skillnaderna är de länder i världen där man har högst medellivslängd, minst oro för kriminalitet och där människor känner störst trygghet, säger LO-basen.

Thorwaldsson ingår själv i undersökningen, med en inkomst som 3,5 industriarbetares löner.

Modellen för hans lön är ny sedan några år tillbaka. Den innebär att alla extra inkomster såsom styrelsearvoden räknas av mot hans lön, vilket gör att totalsumman aldrig kan överstiga 3,5 gånger en industriarbetares.

– Det är en väldigt hög lön och jag har ungefär samma lön som jag hade innan jag blev LO-ordförande och tycker att jag kan stå för det, även om man aldrig kan säga att man är värd 3,5 gånger mer än någon annan, säger han.
 
Skrivet av cats 29 jan 2015 21:39
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt cats

cats

(Medlem)


Om rimlig lönesättning är en fråga som stötts och blötts i årtionden.
LO finns ju representerade i bolagens styrelser men inte mer än så. Maktlösa! Tandlösa! Marknaden bestämmer.
Det anses viktigt att hitta bästa möjliga VD på "headhunter" marknaden där bolagen konkurrerar ja slåss om "finansgenierna"
Och lönesättningen blir därefter.Strunt samma om det motsvarar lönen för 1250 industriarbetare eller ej.
"Genierna" tackar och säger inte nej till årslönen.
Kan de vända det sjunkande skeppet så är det väl använda pengar tycker styrelsen.
 
Skrivet av Inaktiverad 5306 29 jan 2015 22:33
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 5306

Tycker inte det på något sätt finns ett försvar för dessa superhöga löner. Det är ju inte bara chefer som är lönebildande utan även en del idrottare. Att en duktig fotbollsspelare skall ha bra betalt är väl ingen tvekan. Men det är för idrotten orimligt att en fotbollsspelare( i och för sig duktig) skall ha sådana där svinhöga kontrakt är orimligt. Att fotbollsförbundet fjäskar och kryper för denna diva är nästan äckligt.

Oavsett idrott eller företagande så anser jag fördelningsmodellen där det delas mer lika är det enda rätta. Ingen kan vara värd de skyhöga summor som det rör sig om!
Uppdaterat: 29 jan 2015 22:34  
Skrivet av Karolina 29 jan 2015 23:02
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Karolina

(Medlem)

Det är väl det som kallas marknadsekonomi.

Jag kan reta mig på när välgörande organisationer har skyhöga löner till sina chefer. När andra skänker pengar och gör jobb gratis.

 
Skrivet av cats 29 jan 2015 23:46
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt cats

cats

(Medlem)


Nej självklart finns det få som försvarar, utöver cheferna själva.Och inte klagar t e x fotbollsspelare över skyhöga kontrakt.
Oftast handlar det om personer med i stort sett obegränsade tillgångar som tycker det är kul att köpa en fotbollsklubb skaffa så bra spelare som möjligt, vinna ärofulla titlar, kosta vad det kosta vill.
Real Madrid är ett praktexempel 1 miljard för Bale.
Javisst är det marknadsekonomi och moraliskt motiverade löner står knappast på agendan. Och en del företagare förstår inte språket utan om man talar etik så tror de att det handlar om hundar
 

Sidor: < [1]  >

* Forumstatistik

Vi har 1951 trådar med 17777 inlägg. 360 (18%) av trådarna är markerade som lösta.

*Interna länkar

- Regler
- Rekommendationer
- Vanliga frågor
- Synpunkter.
OBS: Inga telefonnummer är tillåtna i det publika forumet.

  Annonser

 

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".