Vanlig köpeglass innehåller vanligtvis både mycket socker och olika mindre bra tillsatser. Vare sig socker eller vissa tillsatser lär ju vara nyttigt.
Man kan göra egen glass så här enkelt:
Man tar fram frysta bär eller frysta fruktbitar och lägger dem i matberedaren. Där får de stå i rumstemperatur ca 10 minuter. Sedan lägger man i något att söta med, tex en banan eller två. Eller kanske lite socker eller om man avhåller sig från det av olika skäl, tex ICA:s sötströ.
Sedan slår man på lite grädde. Nyttigast och godast är 40 % grädde. Men råkar man fortfarande vara rädd för fett och inte är så noga med tillsatser, så kan man ju ta magrare grädde.
Sedan låter man maskinen jobba en liten stund tills man tycker att det hela ser klart ut. Man smakar av och har i mer sött om man tycker att det behövs. Kanske vill man också ha i en skvätt grädde till. Man rör om och glassen är klar att serveras.
Vill man dekorera med nötter, bär, en liten klick vispad grädde eller något annat så kan ju det se trevligt ut.
Enklare kan det knappast bli. Inte så mycket godare heller.
Och det bästa av allt; man vet vad glassen innehåller.