Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Julbordet, vad ska det ha?

Forum > Allmän diskussion > Recept o tips om mat > Julbordet, vad ska det ha?

Skriv ut
Visar inlägg 1 - 15 av 44.
Sidor: < [1] 2 3  > »
Skrivet av Bengt 20 dec 2012 15:59
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Bengt

Bengt

(Admin)

Vad är en nödvändighet på julbordet?
- Skinka
- Sylta, flera sorters?
- Inlagd sill, traditionell
- Andra modernare sillinläggningar?
- Köttbullar
- Prinskorv
- Julkorv
- Rödkål
- Brysselkål
- Dopp i grytan(?)
- Vörtlimpa
- Julknäcke
- Janssons frestelse
- Tjocka revben
- Bruna bönor(?)
(- Kokt potatis)

Fattas det något?
Är det något onödigt?

/Bengt


--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Anita 20 dec 2012 16:39
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Anita

(Guldmedlem)

Grönkålen är ett måste för oss som bor i Halland.
 
Skrivet av Laura 20 dec 2012 18:32
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Laura

Laura

(Medlem)

Det mesta är faktiskt onödigt, men visst, det är traditioner.

För många år sedan åkte min sons blivande far och jag på lilljulafton ner till hans stuga i Jämtlandsskogarna, vi hade räknat med att handla julmat i byn där. Jo, pyttsan, ICA-butiken var stängd på julafton och att köra 6 mil till stan kändes inte lockande.

Det blev en tämligen frugal julafton, men vaddå? Vi hade det mysigt med eldad brasa och jag tror vi fått med oss några prinskorvar, bröd och ägg, så det där med julbord ser jag inte som någon nödvändighet, och det som ska finnas på det ännu mindre.

Huvudsaken att man inte svälter...
 
Skrivet av dubbeltur 20 dec 2012 23:09
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Kollade med min fru. Här kommer listan för julafton:

Skinka
Rullströmming
Köttbullar
Gravad lax med hjortronsås
Rödbetstzatsiki
Sillsallad
Äpplen i ugn med bacon och lök
Lantpaté
Rödkål
Sill 2 olika
Avocado med räkor
Dopp i gryta
Potatis

Andra traditionella rätter ätes de övriga juldagarna.


--
dubbeltur
 
Skrivet av Pionrosa 21 dec 2012 09:20
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Pionrosa

Pionrosa

(Medlem)

Hej Du! Ert julbord låter härligt! För mig, min vuxne son och mitt X, ska JAG duka farm:
Inlagd sill + potatis
Sillsallad (med potatis och rödbetor)
Skivor av baugette med mousse på rökt lax
Gravad lax med senapssås
Köttbullar, prinskorv
Omelett med svampstuvning
Revbensspjäll
Ostar - fikon - päron

Jag tror inte att heller vi ska gå hungriga från bordet. :-)

GOD JUL och hälsningar från Pionrosa i huvudstaden
 
Skrivet av Borka 21 dec 2012 22:03
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Borka

Borka

(Medlem)

På julbordet hemma hos mina föräldrar fanns:
Skinka
Janssons frestelse
Rimmad oxtunga
Bruna bönor
Kokt potatis
Inlagd sill (gjord av mamma)
Julkorv (hemgjord)
Hemgjord sylta
Prinskorv
Köttbullar
Dopp i grytan
Om man ville ha smörgås så fanns det hemgjord leverpastej och Västerbottenost

Den egna julmaten består numera av:
Skinka (rimmat den själv)
Prinskorv
Köttbullar (ej färdigköpta)
Inlagd sill (gjort själva)
Julkorv (köpt tyvärr, receptet har kommit bort)
Hemgjord sylta
Leverkorv
Rödkål

Västerbottenosten och den hemgjorda leverpastejen finns fortfarande med tillsammans med vörtbröd som vi har bakat själva




--
I grunden smålänning
 
Skrivet av tigrib 22 dec 2012 15:26
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt tigrib

tigrib

(Medlem)

Numera har vi 'bara':

Inlagd sill, ägghalvor
Gravad lax
Leverpastej, gurka
Prinskorv och små köttbullar
Julskinka senap
Kalvsylta, inlagda rödbetor
Leverpastej med inlagd gurka
2-3 olika ostar
Hembakat bröd samt hårt köpt knäckebröd
Broccolli, gröna ärtor, små morötter
Lutfisk, vitsås, kokt potatis
Ris á la Malta

Pust. Sen får det bli en långpromenad
med lånad hund. :-)

Efter promenaden kaffe och tårta.

Tur att det är Jul bara EN gång om året !!
Nyår är det ju VARJE år ........
 
Skrivet av Inaktiverad 3534 22 dec 2012 21:28
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 3534

De flesta verkar ha ganska tradionella julbord, så även jag. Sill, potatis, rödbetssallad, lax och Jansson. Dessutom prinskorv och köttbullar och skinka förstås. Därtill hemgjord senap och Stinas jullimpa.

Jag brukar försöka åstadkomma något nytt varje år och i år blir det grönkålspaj. En sallad brukar jag också göra, innehållet varierar.

Blev lite inspirerad av dubbelturs julmat, där fanns många rätter som gjorde att det vattnades i munnen!

 
Skrivet av Bengt 29 nov 2013 23:09
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Bengt

Bengt

(Admin)

Nu är det dags att fundera över detta igen. Är det något att tillägga för julbordet 2013 jämfört med ovanstående? Har något nytt tillkommit man "ska" ha?

/Bengt


--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av dubbeltur 30 nov 2013 01:03
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Nej, bara något som jag vet att vi inte kommer att ha och det är lutfisk.


--
dubbeltur
 
Skrivet av Inaktiverad 5128 30 nov 2013 08:30
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 5128

När jag läser alla uppräkningar börjar jag känna mig ganska däst, jag känner hur gallstenarna börjar skramla och fettansamlingarna väntar på att få föröka sig. Jag förstår inte varför det ska ätas så otroligt mycket just under julen, det är ju inte nyttigt. Eller är det nu man uppfyller den där kvoten på 35% som slängs.
För mig blir det lutfisk på julafton; det lägger sig som bomull kring hjärtat och så mycket grönsaker och frukt förstås.
 
Skrivet av Winger 30 nov 2013 10:18
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Winger

Winger

(Medlem)

Här är det min gubbe som bestämmer vad som skall ätas..Själv är jag allergisk mot det mesta, alltså jag blir fysiskt sjuk om jag äter fel..Försiktighet försiktighet alltså här hos oss.Men han nöjer sig med revbensspjäll och egengjord brunkål tror jag...


--
Winger
 
Skrivet av Mynta 1 dec 2013 14:36
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Mynta

Mynta

(Guldmedlem)

När dröm blir verklighet då består julbordet av egeninlagd sill med sallat. Lutfisk och mandelpotatis, segkakor förstås med mycket smör på!
Svagdricka och Aalborgs jubileum.

Nu är det:
Skinka
Janssons frestelse
Sill
Rödbetssallad
Revbensspjäll
Ägghalvor
Pepparlax, gravlax!

-------
För mig är det bäst om det inte är några nyheter på bordet!
 
Skrivet av ariosa 1 dec 2013 17:14
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt ariosa

ariosa

(Medlem)

Lutfisk är julmaten för mig. Det doftar jul. I mitt barndomshem åt vi på julafton endast lutfisk med senapssås, men till efterrätt fick man risgrynsgröt med saftsås. På juldagen åt man sen julskinka och jag vill fortfarande helst ha saker var för sig. Lutfisk på julafton gäller fortfarande, annan julmat äter man andra dagar
 
Skrivet av ariosa 1 dec 2013 18:38
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt ariosa

ariosa

(Medlem)

Hemmagjord skånsk senap, mald med kanonkula i en skål med rund botten..... men attans vad det sved i ögonen
Nästa inlägg
 

Sidor: < [1] 2 3  > »

* Forumstatistik

Vi har 2078 trådar med 18338 inlägg. 404 (19%) av trådarna är markerade som lösta.

*Interna länkar

- Regler
- Rekommendationer
- Vanliga frågor
- Synpunkter.
OBS: Inga telefonnummer är tillåtna i det publika forumet.

  Annonser

 

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".