Vi Seniorer > Forum > Allmän diskussion > Allmänt > Bekämpning av skogsbränder

Du hittar denna tråd på http://www.viseniorer.se/forum/f7t2492s1.html

* Bekämpning av skogsbränder

Skrivet av Bengt 17 jul 2018 12:53
 
Det är minst 67 allvarliga skogsbränder igång i skrivande stund. Kanske har du en i din närhet?
Räddningstjänstens personal går på knäna vid det här laget. Frivilliga och militären jobbar också hårt. Just nu är ett par italienska brandbombningsplan på väg och ska sättas in på de värsta ställena snarast.
Antalet svåra bränder hänger förstås ihop med att vi har den värsta torkan i mannaminne. Det tillsammans med slarviga människor och dagens skogsmaskiner.
Jag anser att Sverige borde ha ett par egna brandbombningsplan, det börjar bli tydligt att det behövs. De kostar skattepengar förstås, men de sparar också stora värden.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Borka 17 jul 2018 16:41
 

Det fanns tydligen vattenbombare i Sverige för 23 år sedan, men på prov under två år sedan ignorerades tydligen den rapport som KBV och Räddningsverket (nuvarande MSB) lämnade in bl.a. till regeringen

https://www.sn.se/nyheter/sverige-hade-egenvattenbombare-i-nykoping/


--
I grunden smålänning
 
Skrivet av sven 17 jul 2018 19:27
 
Vi hyr in två Flygplan från Italien.Många inhyrda helikoptrar. Tio från Norge
Då kommer frågan Svenska försvaret? Deras 15 lämpliga helikoptrar står på marken, VARFÖR? Semestrar! Måtte det aldrig bli krig!
Deras nyinköpta helikoptrar som har en driftkostnad på 200 000:-/ tim.
Är för dyra att använda, och ska förmodligen placeras i Afganistan.

--
sven
 
Skrivet av Bengt 18 jul 2018 21:09
 
Jag tror att "drönare" skulle kunna användas mycket mer, ett konkret förslag från Skogsstyrelsen kom idag, se Skogsstyrelsen: ”Använd fler drönare för att bekämpa skogsbränder” - Nu är det en lite journalistisk rubrik det där, det är ju inte för att spruta vatten med man ska ha dem. Det är viktigt att upptäcka skogsbränderna när de är små och inte hunnit sprida sig. Det är nog den allra största nyttan med drönare - med dem kan man billigt övervaka skogen och vid minsta misstanke skicka upp en och kontrollera - kostnaden är närmast försumbar jämfört med att gå upp med en helikopter. I steg två kan drönare ge insatsledaren ständig bra kontroll över brandens utveckling, så att rätt insats sätts in snabbt.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av sven 18 jul 2018 21:37
 
Drönare (mycket passande namn) har ju blivit en landsplåga. Vi har skogsbrandflyget som delar kostnaderna mellan kommun och flygklubbar.
Vid släckning av en skogsbrand är piloterna helt emot att ha leksaksplan i luften över deras arbetsområde. Men genom smart marknadsförning har dessa "leksaker" spritt sig som en löpeld.

--
sven
 
Skrivet av Oskaria 19 jul 2018 11:58
 
tisdag 17 juli 2018, kl 19:27 skrev sven
Vi hyr in två Flygplan från Italien.Många inhyrda helikoptrar. Tio från Norge
Då kommer frågan Svenska försvaret? Deras 15 lämpliga helikoptrar står på marken, VARFÖR? Semestrar! Måtte det aldrig bli krig!
Deras nyinköpta helikoptrar som har en driftkostnad på 200 000:-/ tim.
Är för dyra att använda, och ska förmodligen placeras i Afganistan.


I TV intervju svarade ett befäl från militären på fråga varför man inte kunde använda sig av de helikoptrar ,ca 40 stycken, som stod placerade på marken nånstans. Att släcka bränder är inte försvarmaktens uppgift sade han och tillade:
Vi har att förhålla oss till semestrar och kollektivavtal. Alla helikoptrar har heller inte kapacitet att vattenbomba.

Befälet ifråga bollade frågan vidare till Kommunerna m fl.

Häpnadsväckande svar!

Regeringen borde ha sammankallats i detta allvarliga läge. Det kanske är för mycket att begära att de avbryter sommarsemestrar..
 
Skrivet av tigero 23 jul 2018 19:31
 
Tycker det är en självklar sak att militärens uppgift är att skydda landet. Skogsbränder måste verkligen höra till landets fiender!

--
Tigero