Vi Seniorer > Forum > Allmän diskussion > Samhällsfrågor > Corona-viruset

Du hittar denna tråd på http://www.viseniorer.se/forum/f25t2633s1.html

* Corona-viruset

Skrivet av Bengt 5 mar 2020 21:36
 
Ingen har väl undgått skriverierna och nyhetsrubrikerna om coronavirus? Tror inte det. Viruset som först upptäcktes i Kina heter vetenskapligt "COVID-19", men det blir mest "corona" i dagligt tal.
Hur oroliga är ni?
En del verkar ha blivit nästan hysteriskt oroliga, som att undergången är nära. Men vi lever ju i en tid då man kan se hundra feta rubriker som egentligen relaterar till samma sak, det hetsar upp människor, i alla frågor. En svår influensa är vad det är, en expert på området sa att i värsta fall kan detta coronavirus bli som Hongkonginfluensan 1968-1970, vilken var illa nog men dock inte mänsklighetens undergång. En klar skillnad nu mot 1968 är ju dock att folk flyger och far över hela världen i en helt annan omfattning än då. Det är problematiskt - om alla höll sig hemma i sin by blev det ingen större spridning.
En konsekvens har också blivit att en hel del människor börjat hamstra mat, intygas från handlare. Hur tänker de då? Tänker du så?
Mer finns att diskutera om detta ämne - skriv vad du tänker om coronavisruset.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Citymermaid 8 mar 2020 22:09
 
En positiv bieffekt av Corona-spridningen är ändå att flygresorna minskat markant = mindre utsläpp, bra för miljön. Och, visst, jag håller med om att det finns en hel del överdrivna reaktioner på denna svåra influensa. De flesta drabbade tillfrisknar ju trots allt och repar sig. Har man svåra kroniska sjukdomar tillika en hög ålder, kan man avlida av en högst vanlig förkylning eller influensa. Det krävs inte Corona-virus för det.

Hamstra mat i det här läget? Nej, inte för min del. Det räcker med att ha kyl och frys välfyllda hemma. Har inte lust att fylla källarkontoret med konserver och torrfoder. Jag följer utvecklingen i gammalmedierna (radio, TV, dagstidningen), men skulle förstås gärna ha ett munskydd på buss och T-banan när jag rör mig på stan. Tills vidare får en tjock halsduk duga (se mitt inlägg på Klotterplanket).

Som engelsmännen sa under London-blitzen 1940: "Keep calm and carry on!".

/Citymermaid
 
Skrivet av Bengt 17 mar 2020 16:08
 
Har ni hamstrat toapapper nu? Tydligen den mest konkreta åtgärd folk i allmänhet gör just nu.
"Oron är värst" är ett mycket gammalt talesätt, och det nog inte för inte vi använder det fortfarande. Visst, det är ju så att vissa utsatta personer i s.k. riskgrupper kan avlida av de samlade sjukdomarna då de får COVID-19 uppe på allt annat - men är det inte också så att vissa utsatta personer kan avlida till följd av mycket stor oro?
Fördröjning av smittspridningen behövs ju för att inte alla ska vara sjuka samtidigt, med allt vad det skulle innebära. Småningom blir detta ändå en influensa som kommer att gå runt återkommande, som de andra influensorna, det är inte så att viruset försvinner på något mirakulöst sätt för att man stänger ner hela samhället. Den hysteriska oro som sprids av alla feta rubriker är inte alls till någon hjälp i sammanhanget, skapar bara irrationellt beteende som "toapapperhamstring" och liknande. Ett vaccin kommer småningom och framförallt riskgrupperna kan då skyddas bättre, men det kan knappast komma förrän till hösten och om hela samhället i alla länder ska vara nedstängda tills dess... hur vettigt låter det? Det är mycket oklart hur länge "nedstängningshetsarna", som det kryllar av på sociala media, egentligen menar att allt ska vara nedstängt, en vecka, en månad, ett år??

Hur ser just du på coronahetsen? Och hur orolig är du?

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av LovisaEmil 18 mar 2020 11:12
 
Läste någonstans att 3 miljoner barn dör av svält varje år och ingen tycks få panik över det. Därtill dör över 400 000 av malaria trots att det tydligen finns mediciner. Sen har vi denguefeber, rossriverfeber zikavirus och ormbett t.ex. som tar många liv. Har inte gjort någon källgranskning.
Jag tycker den här hysterin är helt oproportionerlig.
Hade själv Hongkongflunsan när den gick och hade då två barn på två och fyra år att ta hand om trots hög feber. Inte tal om att jag skulle behöva någon hjälp. Och inte behövde barnen isoleras från mig och dom blev inte sjuka.
Det är lätt att skylla på medierna men jag tycker dom fullständigt frossar i detta.
Det hela handlar väl om dödsskräck fast döden är en lika naturlig del av livet som födelsen, men det har förträngts i vår moderna värld.
När jag kommer hem, befinner mig just nu i Egypten, tänker jag som vanligt ta min dramaten till affären där jag själv scannar mina varor och betalar i automaten
Man stänger sina gränser och sen räknar man med att 70-80 % kommer att bli smittade vad är då vitsen med stängda gränser om det nu är likadant i alla länder.
Nej jag är inte orolig. Det får bli som det blir./ LovisaEmil
 
Skrivet av dubbeltur 18 mar 2020 11:47
 
Problemet ligger i att om 70-80 % blir sjuka samtidigt så kommer sjukvården att klappa ihop. Det gäller därför att inte få in ytterligare smitta utan att ha den smitta vi har under kontroll och att spridningen blir så långsam som möjligt.

--
dubbeltur
 
Skrivet av Citymermaid 20 mar 2020 11:08
 
Det har startats ett Facebook-upprop där man uppmanar svenska folket att applådera en minut varje kväll kl 20.00 från balkong eller fönster för att hylla den vårdpersonal, som nu sliter med extra långa arbetspass och stor risk för Corona-smitta. Man kunde se en glimt av aktionen på TV-nyheterna igår. Bra initiativ, som även kan praktiseras på andra håll i landet!

Här kan man läsa mera: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=7431886

/Citymermaid
 
Skrivet av nelads 27 mar 2020 08:44
 
Regeringen påstår har stängt gränsen pga corona men varför tar man hit ytterligare asylsökande? De söker ju bidrag från första dagen !! Nu våra företag kan inte betala sina lån skulder mm då säger regeringen att de kan få fördelaktiga lån nu ? Förstår inte detta ? Företag som inte har nån buffert men lån att betala kan väl inte låna mera pengar. Regeringen har skänkt åtskilliga miljarder till ekonomiska flyktingar som inte behöver komma hit men nu när våra egna är i oerhörd kris så heter det FÖRDELAKIGA LÅN till dem. Är det skillnad på folk och folk ? Jag blir ledsen och förbannad !!
 
Skrivet av bobm 27 mar 2020 09:42
 
Självisolering. Hade en kallelse till fotvården i Umeå men ringde och sa flytta up dig ett par månader p.g.a. viruset. Våga inte tar bussen till Umeå eller gå bland alla folk som finns på lasarettet. Annars är dig lugnt.

jag 77 år gammalt, har genomgått två operationer för liver cancer och har insett att livet är en kamp men något kommer att tar den. Så det är best att tar en dag i taget.

Hoppas ni alla är bra...

Bobm
 
Skrivet av LovisaEmil 29 mar 2020 12:25
 
För några år sedan blev vi i min generation kallade Köttberget ,proppen Orvar och liknande och var allmänt i vägen. Nu ska hela världsekonomin köras i botten för att vi ska överleva något år extra. / LovisaEmil
 
Skrivet av Bengt 5 apr 2020 15:46
 
Hur klarar ni social distansering nu? Eller "karantän" som många kallar det (men inte egentligen är det). Berätta gärna, sitter ni inne i bostaden hela tiden nu, eller går ni ut med två meters avstånd till andra, eller struntar ni i det helt? OM ni isolerat er, vad sysselsätter ni er med då?

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Citymermaid 7 apr 2020 13:51
 
Det som gäller nu är dagliga promenader utomhus med avstånd till mötande samt inomhus förkovra sig i olästa böcker, osedda filmer och ospelad musik. Och fortsätter den påtvingade hemmaisoleringen så kommer jag påbörja det som kallas för "dödsstädning" med start i källarkontoret. Hoppas dock jag slipper...!

/Citymermaid
 
Skrivet av Bengt 16 apr 2020 17:31
 
Är det några här som är drabbade?

Det kan vara intressant att läsa Folkhälsomyndighetens egna skrivna föreskrifter istället för rubriker på media av skiftande kvalitet:
Folkhälsomyndigheten
Det är allas ansvar att hindra spridningen av sjukdomen covid-19.
Här kommer några viktiga saker som alla kan göra:

- Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
- Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
- Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
- Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
- Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
- Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
- Res inte i rusningstid om du kan undvika det.
- Res bara om det är nödvändigt.
- Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.

Det där är deras egna sammanfattning av den formella föreskriften HSLF-FS 2020:12.
Ett par saker att notera:
- De föreskriver att tvätta händerna med tvål och vatten minst 20 sekunder. De föreskriver INTE handsprit (annat än om tvål och vatten inte är tillgängligt), i motsats till den uppfattning man får av alla feta rubriker i olika nyhetsmedia.
- På mer än en punkt är det upp till en själv att avgöra om det är "nödvändigt" eller "inte kan undvikas". Men dock, för många här, tar det som sägs om folk över 70 över, resa i rusningstrafik ska inte den över 70 göra ens om det känns "nödvändigt" exempelvis.

För övrigt är experterna tämligen överens om att den enskilt största smittspridningen sker normalt vid handhälsning - att tvätta händerna hjälper inte om man därefter tagit sig åt näsan och sedan handhälsat, vi tar åt näsan utan att tänka på det, vi är ofta inte medvetna om det men det gör vi. I nuläget har kanske dock alla slutat handhälsa helt och hållet?

/Bengt


--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Citymermaid 16 apr 2020 20:41
 
Det var länge sedan som jag upplevde eller såg några som handhälsade, vilket egentligen är helt onödigt även under "normala" icke-corona-tider. Likaså detta fjantiga kramande då man blir flåsad i ansiktet utan att kunna värja sig. (Kanske en storstadsföreteelse?).

Jag gillar det sirliga och hövliga japanska bugandet med ena handen mot hjärtat, och som uttrycker tydlig respekt mot den andre. Låt oss gå in för det i fortsättningen!

/Citymermaid
 
Skrivet av Bengt 26 maj 2020 14:00
 
På förekommen anledning lite om äldrevården och COVID-19.
Att det är inom äldrevården (äldrevård av olika slag i och för sig) anledningen till de allra flesta dödsfall finns det entydig statistik på, och det har sett ut så hela tiden. Övriga dödsfall kan man inte säkert säga är fler än i något annat land.
En "total lockdown" av samhället som gjorts i flera andra länder menar vissa borde ha gjorts i Sverige också. Om vi håller oss till äldrevården så HAR besöksförbud på alla äldreboenden rått sedan länge, nödvändig personal stängs förstås inte ute, och inte av en "total lockdown" heller. Stängning av grundskolan skulle inte ha förändrat någonting i det avseendet, men det är just en sådan stängning som vi inte gjorde och som vissa personer anser skulle ha gjorts.
Sedan vad som är fel med Sveriges äldrevård finns det säkert mycket att säga om. I fråga om just smittspridning från äldreboende till äldreboende så ser jag ganska klart att det har att göra med att man idag har många som jobbar ett par timmar på ett äldreboende och sedan rusar iväg till ett annat äldreboende för ett par timmars jobb där. Det verkar vara mer satt i system i Stockholm än i övriga kommuner. Därefter är det dock förstås också en fråga om hur man hanterar smittan då den har kommit in.

Skriv gärna mer om detta.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av gullran5705 3 jun 2020 12:27
 
Känns tragiskt att dom flesta nu återgått till samma beteende som innan
Covid-19 hade varit önskvärt att vi alla behöll detta med handhygien och
hålla avståndet detta efter rapporteringen att kräksjuka och annan smitta minskat kraftigt dessutom så är covid 19 inte över även om risken är liten för att bli smittad. Jag är i riskgrupp och har inte använt mig av handskar eller munskydd utan bara försökt hålla avstånd vilket är svårt med vissa människor
handhygienen var redan en stark vana för mig.Har inte varit oroad över covid-19
däremot är jag oroad för TBE eftersom jag älskar skogspromenader.
Nu ser vi framåt och släpper covid-19 och det kan vi göra om vi låter
handhygien-hålla avstånd- skippa handhälsning bli vardag för oss.
Var rädda om er och de runt omkring er.
 
Skrivet av Bengt 22 okt 2020 16:59
 
Nu idag 22/10 kom beslutet om att 70+ inte längre ska särbehandlas, inte ha hårdare restriktioner än andra. Dock finns det ju förstås stora restriktioner som gäller alla, så det blir ju inte så stor skillnad för 70-plussare ändå.
Dock är det tydligen så att en del 70-plussare har satt själva i veritabel karantän, vilket aldrig varit kravet, Anders Tegnell har själv talat om det och sagt att det är ganska olämpligt. Förmodligen avbryter dessa människor sin frivilliga karantän nu.

Det var en hel del annat också som ändrades idag. "Det får vara slutfestat nu på nattklubbarna" sa Stefan Löfven (lät som riktat till en annan partiledare?), nattklubbarna stängs igen. Sittande föreställningar av olika slag får dock ha 300 personer i publiken nu (istället för 50 tidigare).

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Citymermaid 23 okt 2020 10:59
 
Underbart om den här karantänhysterin nu äntligen upphör! Människor i min närhet har varit rädda för ALLT, t o m att åka rulltrappa, pga av pandemin. Flera läkare har uttalat sig och sagt, att smittrisken hänger mycket på hur man beter sig SJÄLV. Dvs är vaksam, undviker trängsel och följer de enkla råd som från början enats om och stipulerats.

Tragiskt med personer som självisolerat sig så till den milda grad att de drabbats av psykisk ohälsa. Då handlar det om att "bruka mer (själv-)våld än nöden kräver".

//Citymermaid med handskar och munskydd
 
Skrivet av Bengt 29 okt 2020 17:05
 
Den ändring från 50 till 300 personer i publik som jag skrev om 22/10 och som skulle börja nu 1/11 kom på skam för väldigt många. För Stockholms län, Västra Götalands län, Östergötlands län, Uppsala län och Skåne län gäller från idag särskilda allmänna råd och de regionerna kommer att behålla 50-personersgränsen. Det innebär en mycket stor del av Sveriges befolkning. Tråkigt för alla som hoppats på konserter, sport med mera.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 3 nov 2020 14:40
 
Idag 3/11 fick ytterligare tre regioner särskilda lokala råd. Det betyder att det nu är hårdare restriktioner med bl.a. endast 50 personer samlade i Hallands län, Örebro län, Jönköpings län, Stockholms län, Västra Götalands län, Östergötlands län, Uppsala län och Skåne län. Det innebär den största delen av Sveriges befolkning.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 5 nov 2020 14:47
 
Nu 5/11 införs lokala allmänna råd även i Södermanlands län och Kronobergs län. Så nu är det uppe i 10 regioner som har skärpta regler att förhålla sig till. Inte så många kvar som har lindrigare regler med bl.a. 300 sittande personer i en publik nu.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 10 nov 2020 14:54
 
Idag den 10/11 fick ytterligare tre län skärpta allmänna råd. Det är Kalmar län, Norrbottens län och Västerbottens län. Det är alltså 13 län som nu har de hårdare restriktionerna.
Anledningen är förstås att allt fler behöver sjukhusvård för covid-19 igen. Antal döda med covid-19 ökar också men dessbättre bara lite än så länge, vi kan ju hoppas att den siffran inte börjar skena iväg igen, det ser mycket sämre ut i andra länder ifråga om "antal döda per 100000 invånare" som den siffran definieras - Belgien har i nuläget ganska precis dubbelt så hög siffra mot Sverige (115-58).

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 11 nov 2020 16:31
 
Nu ska det bli förbjudet med utskänkning av alkohol efter kl 22:00. Det ska gälla från den 20 november till den 28 februari - men det ska först på en remissrunda och kan kanske komma att justeras något.
En följd av det där blir att restauranger med utskänkningstillstånd måste stänga kl 22:30 (eftersom den generella regeln är sådan att man ska stänga 30 minuter efter serveringsstopp och den regeln måste annars ändras).

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 12 nov 2020 15:10
 
Idag 12/11 fick även Dalarnas län, Gotlands län, Värmlands län och Västmanlands län lokala skärpta allmänna råd. Nu återstår det bara tre län som inte har dessa hårdare restriktioner.
Många har frågat sig varför det inte istället är nationellt hårdare restriktioner när nästa alla ändå har det. Anledning säger Anders Tegnell är att han ser en fördel med att jobba länsvis och tycker att han får ett bättre engagemang i regionerna på så här vis.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 16 nov 2020 10:57
 
Nu den 16/11 införs de hårdare skärpta restriktionerna även i Gävleborgs län.
Region Gävleborg skärper de lokala råden från klockan 12.00 idag måndag och det gäller fyra veckor framåt till att börja med.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 16 nov 2020 13:24
 
måndag 16 november 2020, kl 10:57 skrev Bengt
Nu den 16/11 införs de hårdare skärpta restriktionerna även i Gävleborgs län.
Region Gävleborg skärper de lokala råden från klockan 12.00 idag måndag och det gäller fyra veckor framåt till att börja med.
Nu går det fort - även Västernorrlands län får skärpta allmänna råd idag måndag. Det ska gälla till och med den 13 december 2020, men det kan komma att förlängas.

Det är bara Region Jämtland Härjedalen som inte har någon form av skärpta restriktioner i nuläget.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 16 nov 2020 15:20
 
Det händer mycket nu. Regeringen kom nu, eftermiddag 16/11, med förbud mot fler än 8 personer samlade, vilket ska gälla alla former av sammankomster*, även familjefester o.dyl. - det är inte rekommendation nu utan faller under ordningslagen och kan i svåra fall ge fängelsestraff (så det blir jobb för polisen nu).

Anledningen till detta är förstås att många agerar som att faran är över samtidigt som alla kurvor går åt fel håll.

* I praktiken fungerar inte förbudet för en familjefest i hemmet - polisen kan inte gå in där och tillämpa ordningslagen - budskapet från regeringen är ändå att de vill att detta ska följas av alla överallt.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 19 nov 2020 15:05
 
Idag 19/11 fick även Jämtlands län skärpta allmänna råd, så nu har alla det. De tidigaste, vars tid skulle ha gått ut, har fått förlängd tid till den 13 december - Folkhälsomyndigheten räknar med att komma med nya allmänna råd med anledning av helgerna som kommer fr.o.m. Lucia.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 24 nov 2020 16:05
 
Uppdatering 24/11.
IVO (Inspektionen för vård och omsorg) kom med mycket hård kritik mot regionerna för hanteringen av covid-sjuka inom äldreomsorgen. Vissa av sakerna som kritiseras sägs dock redan ha ändrats på eller håller på att ändras på.

En redovisning av vaccin-läget kom också idag. Enligt Lena Hallengran kommer vi förmodligen att få mer vaccin än vi behöver, detta för att vi ska säkra på att få tillräckligt även om en producent misslyckas. Utöver tidigare avtal ska Sverige delta i det EU-gemensamma avtal som EU-kommissionen har tecknat om läkemedelsbolaget Curevac vaccin. Inget vaccin är dock färdigt och godkänt just nu, men förhoppningen är att det kan finns till årsskiftet. Det är då äldre i riskgrupp som ska vaccineras först har man bestämt.

Samtliga länsstyrelser har nu samordnat sig om gränsen 8 personer även för sittande publik (endast begravningar är undantaget, där gäller 20 personer).

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av cristerE 25 nov 2020 14:56
 

- men snälla.. det är fortfarande en manipulerad (visserligen)
säsongs flensa !
'Dödligheten' ligger på noll komma sjutton procent !!

jämför det med denna Asiaten eller Honkong där dödligheten
låg på mellan en o tre procent !

Börja istället fundera på varför de börjar inskränka våra 'rättigheter'
varför detta EU vill att alla 'medborgare' ska installera en viss 'App'
för att hålla 'koll' på oss !

'Statlig' media ska ju vara oberoende o granskande..
men det är det minsta de är, de hjälper ju till med sitt
kåkåna larmande i alla sändningar..- men de klart de vill ju inte
tala om allt annat skit som sker i landet, för de skulle ju inte
vara bra för de styrande..'som inte säg det komma'..hmm är inte det deras jobb ??

Det HAR AVLIDIT åttio tusen i år , sex tusen av då kårånan..de var de mest sköra som stök med i denna flensa !

Vill inte få detta Vaccin insprutat i mig, de talar inte heller om hur många som har avlidit när de testat eller andra biverkningar !

Ha inte så stor tilltro till SvenskVänsterTv.. STV

Vänliga Hälsningar
crister
 
Skrivet av Bengt 3 dec 2020 15:59
 
Uppdatering 3/12:
Statistikkurvorna ser fortsatt illa ut, men viss minskning av ökningstakten, som en "platå" säger Tegnell. Både internationellt och i Sverige.
Den viktigaste nyheten för fullvuxna idag var att Folkhälsomyndigheten nu får besluta om besöksförbud på särskilda boenden för äldre, både för hela Sverige och lokalt - det har de inte haft mandat för att själva göra tidigare utan bara kunnat rekommendera.
Annars var den stora nyheten att gymnasieundervisning nu ska ske på distans den här terminen ut, det finns regeringsbeslut på det.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 8 dec 2020 15:28
 
Uppdatering 8/12:
Idag kom det utlovade beskedet om vad som ska gälla över jul och nyår. Åttapersonersregeln blir kvar ända till efter Nyår (inget slutdatum bestämt). Det ska gälla överallt, även i hemmen, och då ska även barn räknas in i de åtta.
De olika statistikkurvorna har inte förbättrats utan ligger för högt, så det är ju därför beslutet om 8 personer över jul- och nyårshelgerna har fattats.
Resor till andra landsdelar avråds helt från.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 18 dec 2020 17:29
 
Uppdatering 18/12:
Idag kom det ytterligare hårdare restriktioner för oss alla. Vården är hårt belastad och det syns ingen förbättring, det är ju därför.
På restauranger där 8 per bord gällt blir det nu 4 per bord.
Gymnasieskolorna ska ha distansundervisning till 24 januari.
I kollektivtrafiken rekommenderas nu under vissa tider (rusning) att munskydd används.
Maxantal införs på butiker, köpcentrum och gym. (Ingen generell siffra anges utan ska utgå ifrån storleken på t.ex. en butik.) Verksamheter kommer att stängas ned om inte detta följs, sägs det.
All offentlig verksamhet som badhus, idrottshallar, museum med mera ska stängas nu och hållas stängda till 24 januari.
- Det var det, och ja, sedan det kanske viktigaste för en del: Alkoholservering förbjuds från och med klockan 20.00 med början 24 december (istället för kl 22 som har gällt).

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 22 dec 2020 12:32
 
Uppdatering 22/12:
Nu är det bestämt att vaccineringarna ska påbörjas söndag 27/12. Det är på vissa äldreboenden det börjar på söndag, andra startar på måndag. Det är förstås de svåraste riskgrupperna först - innan alla i befolkningen har fått möjlighet att vaccinera sig mot covid-19 bedöms det gå ett halvår.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 26 dec 2020 15:21
 
Uppdatering 26/12:
Nu har det nya muterade viruset från Storbritannien hittats hos en person i Sverige - det var en person som reste från Storbritannien till Sverige för julfirande, närmare bestämt i Södermanland. (Troligen är det inte det enda fallet, men det är hittills det enda som har fastställts.)
Den nya virusvarianten heter "VOC-202012/01", något som vi knappast kan komma ihåg i dagligt tal, jag vet inte vad vi kommer att kalla den, det är lite oklart i nuläget.
Vaccinforskarna tror att de vacciner som har tagits fram ska fungera lika bra mot VOC-202012/01, men forskning pågår nu om den saken.
(I övrigt var det inte mycket nytt idag eftersom inrapporterade siffror inte är att lita på p.g.a. julhelgen.)

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 30 dec 2020 15:21
 
Uppdatering 30/12:
Folkhälsomyndigheten har nu kommit med detaljer för det tidigare aviserade påbudet om munskydd i kollektivtrafiken i vissa fall.
FHM 2020-12-30
Från och med den 7 januari 2021 rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, i hela landet.

Idag har också regeringen beslutat ett krav på negativt covid-test för inresande från Storbritannien som ska vara högst 72 timmar gammalt.
För de som är svenska medborgare kan de dock inte hindras att resa in i landet men då ska ett coronatest direkt vid ankomst från Storbritannien tas och sedan ytterligare ett efter fem dagar samt de ska isolera sig i 7 dagar.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 8 jan 2021 15:50
 
Uppdatering 8/1:
Idag tog Riksdagen beslut om den omdiskuterade "Pandemilagen", vilken innebär att det är lättare för regeringen att införa tvingade regler med konsekvenser som böter, nedstängningar etcetera - till skillnad från tidigare rekommendationer.
Nu snabbt efter att lagen har klubbats gick regeringen ut med flera bindande regler.
För oss privatpersoner är det främst att nu gäller max åtta personer även i helt privata tillställningar, enligt lag.
Annars är det mest regler för anordnare av gym, sportanläggningar, badhus, handelsplatser, butiker och gallerior som beslutats om idag, en "begränsningsförordning", detaljerna i den ska komma inom kort men det innebär att det nu blir obligatoriskt att beräkna det maximala antalet besökare eller kunder som får vistas i sådana lokalerna samtidigt och se till att inte fler finns i lokalen vid något tillfälle. Inga nedstängningar har beslutats om idag, men det antyds att det är det som kommer om någon bryter mot lagen.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 16 jan 2021 12:06
 
Nu 16/1 har registrerat antal döda med covid-19 nått 2 miljoner. (Se t.ex. The Washington Post Coronavirus.)
Det är ändå bara de officiellt registrerad fallen, i vissa länder vet man att mörkertalet är mycket stort.
Räknat per 100000 invånare ligger Sverige för närvarande på 24 plats, tillsammans med ett flertal länder som har omkring 100 döda per 100000 invånare. (Belgien toppar den makabra listan med f.n. 177 döda per 100000 invånare.)

Antal registrerat smittade i världen ligger på 94 miljoner just nu.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer