Vi Seniorer > Forum > Kulturdiskussioner > Litteratur > Augustpriset 2020 till Lydia Sandgren

Du hittar denna tråd på http://www.viseniorer.se/forum/f36t2688s1.html

* Augustpriset 2020 till Lydia Sandgren

Skrivet av Bengt 23 nov 2020 17:59
 
Svenska Förläggareföreningen har tilldelat Lydia Sandgren 2020 års Augustpris i kategori skönlitteratur, detta för hennes roman "Samlade verk".

I kategori faktaböcker tilldelas Elin Anna Labba Augustpriset 2020 för "Herrarna satte oss hit:om tvångsförflyttningarna i Sverige".

I kategori Barn- och ungdomsböcker faktaböcker tilldelas Kristin Sigunsdotter och Ester Eriksson Augustpriset 2020 för "Humlan Hanssons hemligheter".

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Diktaren 21 feb 2021 22:54
 
"Samlade verk" av Lydia Sandgren var en värdig vinnare. Jag jämförde henne med en annan stark kandidat nämligen "Renegater" av Klas Östergren. Båda var mycket bra men Lydia Sandgrens roman var bäst. Den handlar om en litterär mans uppväxt i Göteborg och hur en vänskap till en blivande konstnär växer fram i skolan. Mannen och konstnären reser när de är unga vuxna till Paris för att skriva på ett manus, och svårigheterna att få till det med den stora romanen. Han gifter sig och får barn med en kvinna som är idéhistoriker, men kvinnan lämnar honom när barnen är i tonåren och hon blir osynlig för sin familj och föräldrar och syskon. Mannen äger ett förlag tillsammans med en vän och han fastnar i det och ta hand om barnen själv. - Romanen beskrivs som en bildningsroman av det klassiska snittet och den ger väldigt mycket, inte bara för karaktärernas utveckling men även interiörerna i Göteborg och i viss mån från Stockholm.