Vi Seniorer > Forum > Allmän diskussion > Samhällsfrågor > Regeringskris i Sverige

Du hittar denna tråd på http://www.viseniorer.se/forum/f25t2720s1.html

* Regeringskris i Sverige

Skrivet av Bengt 21 jun 2021 11:02
 
Idag röstade 181 riksdagsledamöter för en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven, och vi har alltså fått en regeringskris i Sverige.
Det var första gången någonsin, så det sattes historia nu den 21 juli 2021 klockan 11.30.

Nu har Stefan Löfven en vecka på sig att antingen avgå eller utlysa ett extraval. Så vi får se om vi måste gå till valurnorna både i år och nästa år.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 28 jun 2021 10:29
 
Uppdatering 28 juni:
Statsminister Stefan Löfven meddelade idag att han INTE utlyser extraval. Han avgår med nuvarande regering, men den sitter kvar som en "övergångsregering". Det hamnar på Riksdagens talman att försöka lösa regeringsfrågan, lyckas inte han blir det ändå ett extraval.

En övergångsregering ska bara fatta nödvändiga beslut, alltså inte lägga fram nya reformer och sådant.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 29 jun 2021 17:11
 
Uppdatering 29/6:
Redan idag tisdag beslutade talman Andreas Norlén att ge Ulf Kristersson ett första sonderingsuppdrag.
Sondering innebär att Kristersson ska undersöka möjligheterna och återrapportera till talmannen som sedan avgör. Endast tre dagar får Kristersson på sig, det är i sammanhanget mycket kort tid. Det är talmannens ambition att det måste gå snabbt med talmansrundorna den här gången.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 1 jul 2021 11:43
 
Uppdatering 1/7:
Det går fort nu - redan idag torsdag meddelade Ulf Kristersson att han ger upp sonderingen för att skapa ett regeringsunderlag. Alltså är frågan tillbaka hos talman Andreas Norlén. Troligen kommer talmannen snart med ett nytt sonderingsuppdrag.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 1 jul 2021 12:17
 
Forts. 1/7:
Nu har talmannen redan agerat och gett Stefan Löfven sonderingsuppdrag. Den sonderingen ska Löfven redovisa för talmannen senast på måndag 5/7.
Talmannen kunde ha låtit riksdagen rösta om Ulf Kristersson trots att han inte tror att det är möjligt att vinna omröstningen, men talmannen menar att det bara hade gjort att hela frågan drar ut på tiden i onödan. Det är ju tidigare sagt från talmannen att det måste gå fort den här gången.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 5 jul 2021 15:20
 
Uppdatering 5/7:
Nu har Stefan Löfven avslutat sitt sonderingsuppdrag och sagt till talmannen att han har förutsättning att bli accepterad som regeringsbildare och statsminister av riksdagen.
Talman Andreas Norlén har därför idag meddelat att det kommer att bli en omröstning i riksdagen på onsdag 7/7 om Stefan Löfven.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 7 jul 2021 15:03
 
Uppdatering 7/7:
Nu är regeringskrisen över för den här gången. Stefan Löfven valdes till statsminister och regeringsbildare av riksdagen idag, endast 173 röster var emot honom och det krävdes minst 175 för att han inte skulle accepteras.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer