Vi Seniorer > Forum > Allmän diskussion > Samhällsfrågor > TV-licensen föreslås nu avskaffas

Du hittar denna tråd på http://www.viseniorer.se/forum/f25t966s1.html

* TV-licensen föreslås nu avskaffas

Skrivet av Bengt 11 sep 2012 20:07
 
En utredning om den gamla TV-licensen (just nu kallad "Radio- och TV-avgift") har gjorts, kallad "Public service-utredningen". Nu har resultatet av den utredningen kommit, och ett konkret förslag till Riksdagen om att licensen ska avskaffas helt.

Istället föreslås en avgift som i stort liknar begravningsavgiften för finansiering av public service. En skatt kan det kallas, även om den benämns avgift, men en öronmärkt skatt då. I korthet kommer det att innebära att alla som har inkomst kommer att få betala till public service. Den som tjänar lite betalar dock bara lite, den som tjänar mycket betalar mer, men det blir ett "tak" så att ingen betalar över en viss summa. Ensamhushåll kommer att betala mindre än idag, särskilt låginkomsttagare i ensamhushåll. Förlorare är exempelvis hushåll med tre inkomster (två föräldrar med hemmaboende jobbande barn) som kommer att bidra med mycket mer än nu till public service (en TV-licens idag gäller ju helt hushåll, oavsett antal personer, antal apparater etc.).

För den som orkar och vill fördjupa sig finns allt här: Nya villkor för public service, PDF-dokument om 465 sidor (Men det är ett tungt dokument!)

Vad tycker ni om detta?
Själv har jag varit införstådd med att någonting måste göras - den gamla TV-licens är helt förlegad och har varit det ett par år redan, tekniken har sprungit ifrån den. Det är dock inte helt lätt detta, eftersom principen bör vara att den för tillfället politiska majoriteten INTE ska kunna påverka innehållet i public service. Jag tror dock att denna utredning har försökt göra det bästa av situationen, det går nog inte att få till det bättre, och som sagt måste något göras.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av dubbeltur 11 sep 2012 22:22
 
Tycker det är rätt väg att gå.

--
dubbeltur
 
Skrivet av Laban 13 sep 2012 20:55
 
Licensen blir ju mer rättvis med det nya förslaget,som det är nu betalar en hel familj inte mer än vad jag ensam betalar.

--
Har varit verksam inom jordbruket det mesta av min verksamma tid. Är änkeman sen flera år. Hoppas.
 
Skrivet av stina 14 sep 2012 18:58
 
Håller med dubbeltur, rätt väg att gå. Dessutom kommer jag säkert att tjäna på det som ensamstående och låginkomsttagare :)
 
Skrivet av Laura 14 sep 2012 19:33
 
Licenssystemet är ju som Bengt skriver helt föråldrat. Men jag tycker att det är lika idiotiskt att skattefinansiera media. Alla media, TV_bolag, radiokanaler, dagstidningar osv är ju i dag reklamfinansierade, vissa finansieras dessutom av prenumeranter.

Jag ser inget som helst skäl till att vi ska ha en "oberoende" (förlåt att jag skrattar) TV-kanal som skall finansieras via skattsedeln.
 
Skrivet av dubbeltur 16 sep 2012 17:55
 
Ja Mary så är det med skatter, vi kanske inte utnyttjar allt som ingår i den skatt vi betalar.

--
dubbeltur
 
Skrivet av ventusunum 3 feb 2013 15:34
 
Tycker också att en inkomstrelaterad skatt skulle vara bra. Det som jag INTE gillar är att SVT är som en 'cansersvulst', blir bara större och större utan hejd. Dom skulle kunna banta ner sin organisation till ett minimum ( några hundringar om året ) för att uppfylla just det som dom skulle göra men inte alltid gör, ge objektiva och samhällsnyttiga program.
För rent 'relaxande' framför 'dumburken' har vi ju de fria övriga reklamfinansierade 'kolhuvudkanalerna' ( å TV4 ).

Humanisten
PS! Från februari nu skall även de med dator eller surfplatta betala TV-licens. SVT har nämnligen lagts ut på nätet.
 
Skrivet av Ametista 3 feb 2013 16:30
 
Instämmer med de flesta föregående inlägg. Äntligen ett förslag som inte gynnar dem som redan är gynnade ekonomiskt!
 
Skrivet av tigrib 4 feb 2013 23:37
 
Jag håller med Laura.
 
Skrivet av Meri 5 feb 2013 16:38
 
Hur tänker svt kontrollera att de med dator eller surfplatta betalar licens? En ännu större och därmed dyrare kontrollapparat? Svt trodde nog att de nu är riktigt smarta, när de kommit på hur de kan få in fler licensbetalare, men hur kommer det att fungera?

Bort med Radiotjänsten och kontrollanter samt löjliga kontrollreklam i tv. Ta avgiften via skattsedeln, inkomstrelaterad. Vore inte det smidigast och mest kostnadseffektivt? De allra flesta har tv, dator eller åtminstone radio så det blir mer rättvit än nu, när det finns en hel del fuskare, som inte betalar licens.
 
Skrivet av Bengt 5 feb 2013 18:51
 
tisdag 5 februari 2013, kl 16:38 skrev Meri
Hur tänker svt kontrollera att de med dator eller surfplatta betalar licens?
Det är inte SVT som kontrollerar. Det tillhör frågan att det finns ett särskilt företag med ganska omfattande verksamhet bara för kontrollen och inkasseringen av avgiften.
tisdag 5 februari 2013, kl 16:38 skrev Meri
... Ta avgiften via skattsedeln, inkomstrelaterad. Vore inte det smidigast och mest kostnadseffektivt?...
Det förordar jag också - inte bara för "rättvisan", utan också för att den avgiften, som tas ut liknande begravningsavgiften, får mycket små omkostnader. Avgiften behöver inte alls vara så stor som idag, kanske bara en tredjedel så stor. Det är faktiskt små pengar det handlar om - har ni räknat ut vad ni egentligen betalar för de kommersiella kanalerna? Och då får ni ändå betala en gång till, genom att se deras reklam.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Bengt 18 sep 2017 15:05
 
Nu 4,5 år efter senaste diskussionen finns mediauppgifter om att samtliga riksdagspartier är överens om att skrota den gamla "TV-licensen", Radio- och TV-avgift, och istället införa en öronmärkt skatt som ska tas ut likt begravningsavgiften - alltså ungefär som det tidigare förslaget ovan.
Man kan läsa mer om detta t.ex. här: SVT: Uppgifter: TV-avgiften tas bort – Ny skatt införs
Enligt de siffror som kommit fram om nuvarande överenskommelsen blir det för ensamhushåll en halverad kostnad och för tvåpersoners hushåll med två inkomster oförändrad kostnad, samt att personer med riktigt låg inkomst får en reducering av avgiften, exempelvis s.k. "fattigpensionärer".

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Mynta 18 sep 2017 16:39
 

Äntligen! Ja det är dags att jämställa TV-licensen med begravningsavgiften och alla skall med.
Detta är helt enkelt Bra!
 
Skrivet av LasseO 18 sep 2017 21:34
 
Det verkar bra och det gäller att hålla klåfingriga politiker borta,vissa högerpolitiker vill privatisera Public service och det får inte ske.
 
Skrivet av Sunny3 19 sep 2017 07:06
 
måndag 18 september 2017, kl 21:34 skrev LasseO
Det verkar bra och det gäller att hålla klåfingriga politiker borta,vissa högerpolitiker vill privatisera Public service och det får inte ske.
Nej då får vi suga på knäckebröd till middag som de små barnen.Mvh/Sunny
 
Skrivet av Mynta 19 sep 2017 10:49
 
Året är 2006 och min Philips TV har kraschat-tog bilen till Loppis och köpte två i fall någon skulle haverera!
Inväntade vardagen när ny TV skulle inhandlas!
 
Skrivet av Sunny3 19 sep 2017 16:15
 
tisdag 19 september 2017, kl 10:49 skrev Mynta
Året är 2006 och min Philips TV har kraschat-tog bilen till Loppis och köpte två i fall någon skulle haverera!
Inväntade vardagen när ny TV skulle inhandlas!
Haha, tala om att vara helgarderad! Du är så smart! Mvh/Sunny
 
Skrivet av Citymermaid 21 sep 2017 23:18
 
Avskaffas?? Ha, ha, TV-avgiften kommer att läggas på skatten i så fall. Men av två onda ting så föredrar jag public service som INTE är reklamfinansierad. Finns redan tillräckligt många kanaler med avbrott för hjärndöda reklaminslag.
 
Skrivet av Bengt 21 sep 2017 23:29
 
torsdag 21 september 2017, kl 23:18 skrev Citymermaid
Avskaffas?? Ha, ha, TV-avgiften kommer att läggas på skatten i så fall. Men av två onda ting så föredrar jag public service som INTE är reklamfinansierad. Finns redan tillräckligt många kanaler med avbrott för hjärndöda reklaminslag.
Ja, om du läser tillbaka i tråden, den har två sidor nu, så ser du hur det är tänkt och vad kostnaden ungefär kommer att bli.
Om reklam-TV håller jag helt med dig. Det är även på TV4 numera ibland lika mycket intelligensbefriad reklam som egentligt program.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Citymermaid 23 sep 2017 10:43
 
Jag missade ditt första inlägg, Bengt, men det som du i korthet relaterar där, låter som ett bra förslag. Avgift efter inkomst och för en gångs skull blir singelhushåll gynnade. Det säger sig självt att teveutbudet utnyttjas i betydligt högre grad i hushåll med flera vuxna och barn, så varför ska inte dessa bidra med mer pengar? Om de nu tycker det är värt att betala för den - i mitt tycke - ständigt sjunkande kvalitetsnivån i allt fler s.k. underhållnings-, tävlings- och soffsittarprogram. Egentligen är det bara nyheterna som är se- och hörvärda numera plus en och annan dokumentär.

/Citymermaid
 
Skrivet av Bengt 14 nov 2018 17:15
 
Idag 14/11 tog Riksdagen beslutet. "Radio- och TV-avgift" avskaffas från 1/1 2019.
En ny "Public service-avgift" införs från 1/1, den ska Skatteverket ta in, såsom de sedan tidigare tar in "Begravningsavgift". Pengarna ska gå oavkortat till just public service även när Skatteverket sköter det - det hindrar ju inte en del från att kalla det "skatt".

Vinnare eller förlorare?
Bland dem med allra störst vinst av denna reform är s.k. "fattigpensionärer" i ensamhushåll. De har fått betala 2400 kr per år, men får nu bara omkring en femhundring i kostnad.
Genom det förhöjda grundavdraget för pensionärer får en mycket stor andel av pensionärerna en lägre kostnad än de maximala 1307 kr.
Alla ensamhushåll är vinnare. Den maximala kostnaden för dem kan nu bli 1307 kr mot tidigare 2400 kr. Förutsatt att man inte tidigare har lyckats snika sig undan "Radio- och TV-avgift".
För alla hushåll med två heltids förvärvsarbetande blir kostnaden 2614 kr mot tidigare 2400 kr, de får alltså en liten höjning.
Förlorare är hushåll med fler förvärvsarbetande, de med vuxna barn som bor kvar hemma. Om alla tjänar över 13 600 kr/månad (och ingen är pensionär) får var och en betala 1307 kr/år.

/Bengt

--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Mynta 17 nov 2018 14:20
 

Personlig vinst för mig och alla andra ensamhushåll!
Betecknar denna förändring som mycket rättvis!

Tyvärr drabbar detta Kiruna hårt och Radiotjänst har varslat läste jag just nu.
Inte lätt för de som berörs och flytta är många gånger en dålig lösning.
Mycket besvärande att vi inte fått till någon Regering ännu för det behövs krafttag på många områden.

 
Skrivet av Citymermaid 18 nov 2018 15:34
 
Äntligen en rättvis debitering av TV-licensen för oss ensamstående, som inte har TV:n igång tolv timmar om dagen. Den senaste höjningen var rent hutlös, i synnerhet med tanke på det urusla programutbudet (Lasse Åberg-filmer varenda julhelg, t ex, och sommartid bara repriser, repriser, repriser).

Förstås synd om Kirunabor, som mister sina jobb, men kan man inte utlokalisera någon annan samhällsfunktion dit, och som kan skötas digitalt på platsen?

/Citymermaid