Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Håll dig i form som senior

Övriga artiklar:

Håll dig i form som senior

Park

Oavsett ålder så är det viktigt att hålla sig i god fysisk form, men ännu viktigare blir det när man kommer upp i åren. Att hålla sig i from ökar inte bara livskvaliteten utan också måendet. Det behöver inte heller vara hård träning,varje steg eller extra motionsrörelse du gör har betydelse. Med åren blir tyvärr muskler och leder stelare men om du tränar och håller igång så kan du behålla din styrka, rörlighet, balans och smidighet. Att träna är bara positivt för kroppen.

Träna styrka

Oavsett hur gammal eller ung du är så är det aldrig försent att börja med styrketräning. Det behöver inte betyda att du måste besöka ett gym utan du kan enkelt göra många övningar hemifrån. När man pratar om styrketräning så är det de stora musklerna; ben, rygg, mage och armar. Det tar inte lång tid att bygga upp muskler, redan efter två månader kan du se skillnad.

Aktiv i vardagen

Även om du inte går på ett gympass eller löper så är aktivitet i vardagen lika viktig. Det kan handla om att ta trapporna istället för hissen. Ta en promenad till butiken istället för bilen. Ta en promenad innan frukosten. Skapa en vana i vardagen där du rör på dig lite extra. När dagen är avslutad och all träning är avklarad kan det vara kul med lite extra underhållning. Du kan koppla av medan du fortfarande håller ditt sinne aktivt genom att ta en titt på ett av de bästa svenska casinon för din underhållning, se en ny show på en streamingplattform eller till och med spela ett videospel för att utmana ditt sinne.

Några enkla övningar du kan göra hemma:
Sätt dig på en stol och res dig från stolen utan att hålla i dig. När du kommer till toppen stannar du där för att sedan gå långsamt tillbaka. För att öka belastningen så böj lite lätt på knäna vid toppen. Denna övning är bra för lårmusklerna.

Styrketräning för ben och mage:
Ställ dig vid ett bord där du kan hålla i dig. Lyft ena benet upp i luften och med det andra benet som du står på ska du böja dig neråt med ryggen rak. Bara så långt ner som du orkar för att sedan kommer upp igen. Gör detta några gånger per ben. Du stärker både benmusklerna och magen. Känner du dig osäker så kan du ställa en stol bakom dig.

Träning för armar och mage:
Ställ dig en bit från väggen, en halvmeter från väggen räcker. Sätt båda händerna mot väggen i en position som en armhävning och gå långsamt in mot väggen och pressa dig uppåt igen. Tänk på att hålla musklerna spända hela tiden.

Kondition

Kondition är en perfekt hobby för dig som vill hålla dig mer aktiv. 30 minuter varje dag är lagom att röra på sig aktivt förutom andra vardagssysslor. Det är viktigt när du rör på dig att pulsen ökar och även andningen. Gå en rask promenad eller jogga runt ditt favoritstråk. Att ta med stavarna när du ska ut på en rask promenad är ett perfekt sätt att hålla igång hela kroppen när du är ute och går. Ta med dig en vän eller någon annan i din närhet på en härlig promenad. Ett trevligt sätt att umgås på men där ni samtidigt genomför ett träningspass.

Balansträning

Balansträning är viktigare än vad man tror och något som man kan träna upp med hjälp av några enkla övningar. Ju äldre vi blir desto sämre blir vår balans, så därför är balansträning så viktig. Här kan du läsa mer om två enkla övningar som fungerar perfekt att göra hemma. Den ena går även bra att göra utomhus med om det skulle vara roligare.

Övning:
Ställ dig på ett ben och dra det andra benet upp mot magen och sedan tillbaka igen. Det är viktigt att du gör övningen långsamt och kontrollerat för bäst effekt. När du gjort detta några gånger kan du gå över till nästa ben.

Övning 2:
Balansträning med en kudde. Lägg en kudde på golvet och ställ dig med båda benen på kudden. Stå gärna någonstans där du kan hålla i dig. Försök att hitta balans och när du hittat balansen kan du försöka att släppa händerna för att stå utan hjälp. Detta är inte bara bra för balansen utan också för musklerna i kroppen.

Slutsats

Yoga

För många är det svårt att komma igång med träningen men det blir mycket roligare och enklare om du väljer att göra det med en vän. Är man dessutom två så kan den ena pusha den andra till att komma ut i friska luften. Tänk på att även vardagssysslor hjälper till med balansen och styrkan i kroppen.
Träning ger oss ett längre och friskare liv.

 
/

 

* Frågor om sajten

Om du undrar över något på Vi Seniorer, läs först Vanliga frågor.

Under Hjälp o Info finns ett klickbart schema över sajtens medlemsaktiva sidor.

  Annonser

* Slumpat ordspråk

"Väck inte den björn som sover"

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".