Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Så tränar du hjärnan på ålderns höst

Artikel av extern skribent:

Så tränar du hjärnan på ålderns höst

Personer sitter och vilar

60 är det nya 50, 70 är det nya 60 och så vidare, och så vidare. Klyschan känns säkert igen från vardagligt tal och känns allt som oftast som en kliché som kommer väl till hands för de som brukar få åldersnoja runt sina födelsedagar. Faktum är dock att det ovan nämnda även blivit vetenskapligt bevisat. Forskare på Göteborgs universitet har sedan 1971 studerat äldres hälsa inom ramen för den så kallade H70-undersökningen. Genom att följa tusentals äldre personer har man kunnat kartlägga deras hälsotillstånd. Resultatet publicerades i januari 2019 och var minst sagt lovande och positivt.

Forskningsledare Ingmar Skoog uttalade att enorma förändringar ägt rum från 70-talet och till nu, och menade att 70-åringar idag är mer robusta, intellektuellt klarare, och bättre på såväl gångtester som vad gäller fysisk funktion. Mycket har därmed hänt på 15 års tid och än mer positivt överraskande är dessutom att de som deltagit i undersökningen sa sig vara lyckligare än sina föregångare och med rikare sociala nätverk- och levnadsvanor. Att vi alla åldras är vedertaget och inget individen kan påverka, hur man åldras kan man däremot ha ett finger med i spelet. Vår artikel tar utgångspunkt i det senare och lyfter fram ett antal metoder för att träna hjärnan på ålderns höst och i förlängningen hålla sig kvick, alert och nyfiken länge till.

Ta upp en ny hobby

En ny hobby kan vara nog så förmånlig för din mentala hälsa då det inte sällan bjuder upp till lärande och förhoppningsvis social gemenskap om hobbyn utövas i grupp. Just lärandet är fundamentalt här eftersom det hjälper till att hålla hjärnan ung. Enligt en studie vid Texas University fick individer mellan 60 och 90 års ålder lära sig något nytt; fotografera med digitalkamera, sy lapptäcken och så vidare.

De som lärde sig nya saker fick, efter tre månader, bättre resultat på kognitionstester och bättrat episodiskt minne; det vill säga minnet av sådant man själv är med om. Varför inte lära dig spela poker – en hobby som både kräver strategiskt tänkande och innebär chanser till socialt umgänge i form av pokerkvällar i grupp. Annars finns alltid alternativet att spela online. Innan du kastar dig ut och deltar i turneringar kan du öva genom någon av de många alternativ som finns tillgängliga online och läsa på gällande pokertips- och taktik. Grunderna för en väl uttänkt pokerstrategi omfattar en rad olika begrepp som du måste kombinera för att vinna. Det senare innebär därmed en god möjlighet för dig att utforska dina kognitiva och intellektuella styrkor.

Meditera

Meditation

Träning av hjärnan måste inte bara äga rum genom aktivitet. Det kan vara minst lika effektivt att träna hjärnan i stillhet vilket är där meditation kommer in. Meditation är i princip en uråldrig metod som innebär att den som mediterar inträder ett tillstånd av komplett avslappning som gör att kropp och själ får ro. Det ger sinnet en möjlighet att vara stilla och för problem och stressfaktorer att gå åt sidan om än så bara för en stund. Effekten av meditation, om metoden utförs på rätt sätt och i synnerhet om den kombineras med djupandning, är en känsla av harmoni och lugn som kan sitta kvar i timtal och i längden ha en positiv effekt på dina allmänna stressnivåer. Du som tycker det känns knepigt att självmant gå in i detta tillstånd kan använda dig av någon av de många meditations-appar som finns på marknaden för hjälp på traven.

Lös korsord

Att lösa korsord är inte bara knepigt och klurigt och underhållande utan även fantastiskt för att hålla hjärnan alert och vokabulären i toppform. Här spelar det ingen roll om du är nybörjare eller veteran – det finns korsord för alla nivåer i de flesta dagstidningar och i särskilda korsordstidningar som finns till salu. Avancerar du till en högre nivå kan du förslagsvis investera i ett korsordslexikon för att fortsätta lära och utvecklas. Det mår hjärnan och i förlängningen du själv bra av!

 

 

* Frågor om sajten

Om du undrar över något på Vi Seniorer, läs först Vanliga frågor.

Under Hjälp o Info finns ett klickbart schema över sajtens medlemsaktiva sidor.

  Annonser

* Slumpat ordspråk

"Var och en är sin egen lyckas smed"

* Klagomur

Du kan anonymt ge respons på Vi Seniorer via Klagomuren »

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".