Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Sociala aktiviteter viktiga för äldreomsorgen

Övriga artiklar:

Sociala aktiviteter viktiga för äldreomsorgen

På äldreboenden finns alltid risken att de som bor där blir isolerade och därmed försämrar sitt tillstånd. En av de stora utmaningarna inom äldreomsorgen är därför att öka och förbättra de sociala aktiviteterna. Här följer exempel på aktiviteter anhöriga kan vara med på för att motverka en osocial tillvaro för sin nära och kära.

Spela spel

Precis som många föreställer sig är spelande en social aktivitet som bidrar till både roligt tidsfördriv och att hålla hjärnan pigg. Det finns många typer av sällskapsspel, från brädspel som Fia med knuff till populära kortspel, däribland vändtia och Poker.

För ett större utbud kan man vända sig till digitala spel på nätet, som inte behöver kosta pengar. Men innan du spelar på diverse sajter är det viktigt att personen i fråga är informerad om de villkor som gäller. Det kan en anhörig hjälpa till med.

Utomhusaktiviteter

Det är lätt hänt att de boende spenderar alldeles för mycket tid på hemmet. För att hålla sig pigga kan det därför vara en god idé att spendera tid utomhus. Det får gärna vara i form av ett välkommet miljöombyte.

Du som anhörig kan då följa med din äldre familjemedlem eller släkting följa med på en tripp till matbutiken, en promenad i parken eller för den delen gå och se en fängslande film som går nu på bio.

Familjebesök och husdjur

Apropå att den som bor på äldreboende piggas upp av att hitta på saker utomhus med sin familj, så kan ett familjebesök på boendet vara en lika viktig social aktivitet. För de anhöriga kan det röra sig om att bara dyka upp och visa att man finns och bry sig, utan några som helst krav på besöket i sig.

Men visst är det fint att dyka upp och visa engagemang för den äldre personen i fråga. Och varför inte då göra någonting trevligt av besöket, som att spela spel tillsammans och samtala eller ta en kortare promenad.

För den bor på ett äldreboende och är väldigt sällskapssjuk av sig, kan det vara värt att överväga att skaffa den ett husdjur. Med förutsättningen att den kan ta hand om det. Djur i omsorgen har visat sig kunna livskamrater som bidrar till mycket glädje och förbättrad hälsa.

Engagerade anhöriga

Ja, sociala aktiviteter kommer i olika former och de är alla viktiga för den äldreboende, som ej bör isolera sig. Med det sagt är det bästa du som anhörig kan göra att vara engagerade.

Genom att visa intresse och involvera dig i dennes liv, ser du till att den mår bra.

 
/

 

* Frågor om sajten

Om du undrar över något på Vi Seniorer, läs först Vanliga frågor.

Under Hjälp o Info finns ett klickbart schema över sajtens medlemsaktiva sidor.

  Annonser

* Slumpat ordspråk

"Bättre dåligt minne än dåliga minnen"

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".