Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Medlemsberättelser - bjoan44s berättelse

Foto

Datum: 2017-11-18

Hurtigruten

Hurtigruten
Efter några långa dagsetapper med motorcyklarna och övernattningar i små stugor, nådde vi Kirkenäs dagen innan vår resa med fartyget Trollfjord skulle börja. Vi hade bokat en hytt med fönster och den råkade ligga så till, att vi även hade bra koll på lastning och lossning. Godstransporter är en viktig uppgift för Hurtigrutens fartyg.
Vid det första längre uppehållet efter avfärd från Kirkenäs, fanns möjlighet att följa med på en guidad tur till en gammal befästning i Vardö. Vi nöjde oss med att titta på när soldater i färgglada uniformer hämtade de turister, som valt att följa med. Något senare den första dagen mötte vi systerfartyget Kong Harald. Besättningarna hade ett speciellt sätt att hälsa på varandra med hjälp av vita lakan.
Inte långt från Nordkap gjordes uppehåll i Honningsvåg. Flera bussar väntade på resenärer, som ville besöka klippan, men vi hade varit där tidigare, så vi gick bara iland en stund och tittade runt i staden. Bussresenärerna kom tillbaka ombord i en annan hamn, flera timmar senare.
Vi tillbringade en del av tiden ombord i bekväma stolar innanför stora panoramafönster. Så här långt norr ut var det mest storslagen natur med berg och fjordar. Nedanför bergen låg det ibland ett ensamt hus eller en liten fiskeby. Längre söderut blev det mer omväxling med allt från oljeindustrier och vindkraftparker till städer med gamla miljöer och mycket annat.
Ett av de längre uppehållen gjordes i Tromsö sent en kväll. Många resenärer gjorde en busstur till Ishavsdomen för att bevista en midnattskonsert. Vi valde att göra en promenad över den långa bron för att bara titta lite närmare på kyrkan.
För turisternas skull gjorde fartyget en avstickare in i Trollfjorden. Det är en smal passage med höga och branta berg med många vattenfall på båda sidor. Längst in i fjorden finns tillräckligt med utrymme för att nätt och jämnt kunna vända fartyget. Vi turister tittade främst på naturen och det rika fågellivet.
En av mina tidigare berättelser handlade om en motorcykelsemester till Lofoten. Nu passerade vi på farvattnen utanför och fick se den mäktiga naturen i midnattssolens sken.
Efter ytterligare några hamnar var det dags att passera polcirkeln på vår väg söderut. Många passagerare kom upp på däck för att titta på den lilla globen som markerade den magiska gränsen för midnattssol.
Varje dygn mötte vi ett av Hurtigrutens andra fartyg. I Sandnässjön låg redan det som var på väg åt andra hållet. Medan fartygen lastade och lossade, var det många turister på stan. Innan vi gick ombord igen köpte vi glass på ett ställe, som besättningen hade rekommenderat.
Inte långt från Brönnöysund ligger en ö med ett berg som kallas Trollhatten. När fartyget passerade kunde vi i ett visst läge se rakt igenom ett hål i berget.
I Trondheim följde vi med på en guidad busstur genom äldre delar av staden. Det blev besök i Nidarosdomen. Vi stannade också till på en plats med storslagen utsikt över staden. Ute i fjorden syntes Munkholmen, som tidigare varit kloster, befästning och fängelse, men som nu är en badanläggning.
Längre söderut ligger Molde, men innan vi kom fram dit, stannade fartyget till en kort stund på sin väg mellan öarna. En av fartygets små gula båtar hissades ner och medan Trollfjord fortsatte sin resa fick en besättningsman skjuts till sitt hem, som verkade ligga lite avsides.
Vi har hunnit med besök i Hammerfest, Rörvik, Svolvaer, Bodö, Ålesund, Florö, och många andra ställen innan vi efter 6 dygn var framme i slutmålet Bergen.
Det är nu 10 år sedan vi gjorde resan. Ett bestående minne är maten ombord. Stora bufféer med mycket att välja på till frukost och lunch. Middagen serverades vid bordet. På kvällarna fanns det möjlighet att roa sig med dans och annat.
I mitt fotogalleri finns några bilder från resan.
Björn

Besökare: 2395

/bjoan44

 

Logga in som medlem så kan du läsa och skriva kommentarer här!

 

Då du blir medlem av Vi Seniorer får du själv en sida för egen berättelse - gratis!

Se även bjoan44s Fotogalleri samt Mikroblogg VS.

Nästa berättelse »

« Åter till medlemmars berättelse-index

* Medlemmar

Just nu har Vi Seniorer 4229 medlemmar.

Bli medlem du också,
gå till Skapa nytt medlemskonto »

Du får ett eget fotogalleri, sida för egen berättelse, en egen mikroblogg med mera - gratis!

* Annonser

* Slumpat ordspråk

"Efter regn kommer solsken"

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".

VIP-länkar:

Vi Mellan Jobben

Internetmarknadsföring

Linkster svenska länkar