Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Medlemsberättelser - bjoan44s berättelse

Foto

Datum: 2019-01-26

En fritidsaktivitet

Så här började det för mig.
För många år sedan besökte jag ett familjearrangemang i anslutning till motorbanan i Linköping. Bland mycket annat fick jag se grannen leda en grupp dansare. När det senare på sommaren blev möjligt att prova på den aktiviteten i Folkets Park, så gick jag dit för att få veta lite mer om vad han höll på med. Det handlade visst om squaredans och efter en kort introduktion insåg jag att det inte var så svårt som jag trodde, så jag bestämde mig för att börja en kurs.

Så här går det till.
För att kunna delta i squaredans måste du lära dig ett antal turer. De flesta måste gå kurs, men det är inte omöjligt att lära sig genom att läsa beskrivningar på nätet. Den klubb jag är med i brukar börja nybörjarkurs i september varje år. Fram emot jul kan kursdeltagarna så mycket att de kan börja dansa tillsammans med vana dansare.
Dansen har sitt ursprung i Amerika och dansas numera på samma sätt i hela världen. Språket är normalt engelska, men här i Sverige räcker det med att lära sig de korta namnen på de olika turerna (callen).
Dansarna ställer upp på dansgolvet i grupper (squarer/fyrkanter) om 4 par (8 personer). Det kan vara många squarer på dansgolvet samtidigt. Dansledaren (callern) säger namnet på den tur som ska dansas. Ibland ska turen göras tillsammans med partnern, ibland med personen som står på andra sidan, eller kanske med den som står mittemot osv. I de flesta turerna är alla 8 dansarna aktiva samtidigt, men dom kanske inte gör exakt samma sak.
Det finns två olika varianter av dans. I den ena tränas olika turer i takt till en bakgrundsmusik. I den andra sjunger callern en känd låt, men byter då och då ut några ord i texten till namnet på den danstur, som ska göras i takt till musiken. I denna varianten ser callern till att damerna med jämna mellanrum flyttas till de andra herrarna. Om både callern och de 8 dansarna i den egna gruppen (squaren) gör rätt, så kommer alla tillbaka till den plats där de började. Callern anpassar svårighetsgraden till vad dansarna lärt sig.
Det finns nästan hur många turer som helst att lära sig. Dom är indelade i olika grupper. Första terminen brukar man lära sig ca:30 turer uppdelat på ca:15 kurstillfällen. Jag har stannat på tredje nivån, vilket betyder att jag lärt mig nästan 100 turer. Många lär sig betydligt fler.

Så här fortsatte det för mig.
När jag dansat några år var jag på en tillställning, som anordnades av squaredansklubben i Norrköping. I pausen pratade jag med en tjej, som gick ut för att ta en cigarett. Rökningen var ju inget plus, men vi pratades vid en stund och kom överens om att ses vid en dans några veckor senare. I och med att vi råkade på varandra bestämde hon sig för att sluta röka och jag fann en tjej som jag kommer bra överens med. Efter mer än 20 år, dansar vi fortfarande squaredans.

Nyfiken?
Om du funderar på att byta ut någon av dina fritidsaktiviteter, så tycker jag att du ska ge squaredansen en chans under några terminer. Det är en aktivitet där du tränar både kroppen och tankeverksamheten, samtidigt som det ger en trevlig social gemenskap.
Titta gärna in på Squaredansförbundets hemsida, eller hör av dig till mig med ett PM, så kan du få veta mer.
Björn

Besökare: 2738

/bjoan44

 

Logga in som medlem så kan du läsa och skriva kommentarer här!

 

Då du blir medlem av Vi Seniorer får du själv en sida för egen berättelse - gratis!

Se även bjoan44s Fotogalleri samt Mikroblogg VS.

Nästa berättelse »

« Åter till medlemmars berättelse-index

* Medlemmar

Just nu har Vi Seniorer 4497 medlemmar.

Bli medlem du också,
gå till Skapa nytt medlemskonto »

Du får ett eget fotogalleri, sida för egen berättelse, en egen mikroblogg med mera - gratis!

* Annonser

* Slumpat ordspråk

"Lättare döljer en vis sin visdom än en dåre sin dårskap"

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".