Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Medlemsberättelser - bjoan44s berättelse

Foto

Datum: 2020-01-29

Torpet

torpet 2016

Saktar in för att inte missa avtaget in på skogsvägen, som knappt syns. Väl framme i gläntan vid torpet ser allt ut som det brukar göra vid första besöket efter vintern. Gräsytorna uppbökade av vildsvin, överfulla vattentunnor vid stuprören, mycket löv och nerfallna grenar under den stora eken och andra träd.
Innanför dörren syns det att mössen varit i farten, men inne i stugan ser det bättre ut, bara lite spindelväv och döda insekter på fönsterbrädorna. Det luktar instängt, så upp med dörrar och fönster för att vädra. Sedan är det dags att och tända upp i köksspisen. Detta är numera enda möjligheten att få varmvatten till den förestående städningen.
Efter några timmar kokas det kaffe och det blir en välförtjänt fikapaus vid den värmande öppna spisen i storstugan. Sitter i en skön stol och tänker på ett av mina första besök i torpet. Det bör ha varit någon gång i början på 1950-talet och jag var inte så gammal. Då bodde två gamla damer där, systrar om jag förstått rätt. Senare har jag hört att den ena av damerna var någon typ av predikant, medan den andra skötte om torpet med en ko och smådjur.
När jag på 60-talet flyttade till en stad i närheten, blev det möjligt för mig att ha torpet som fritidsbostad. Det hade då stått tomt en tid. När barnen växte upp var vi ofta där. Det byggdes kojor, grillades korv, sköts med luftpistol och pilbåge. Det spelades också krocket, badminton, fotboll, boccia och annat. Då fanns det el indraget till bänkspis i köket, lampor, TV och annat. Nu är det många år sedan vi sa upp abonnemanget. Det kostade onödigt mycket, för de få dagar, som vi är där numera.
Hur ser det då ut nu för tiden?
Vår inriktning är att inomhus ha det ungefär som det var förr i tiden. Det blir en lugnare livsrytm, som vi tycker vi mår bra av. Det går utmärkt att laga mat på järnspisen i köket. I storstugan ger en brasa i öppna spisen mysig värme om kvällarna och kakelugnen i sovrummet är ganska bra på att hålla varmt om nätterna. Fotogenlampor och levande ljus svarar belysning.
Utomhus håller vi inte kvar vid det gamla på samma sätt. Det är ganska stora ytor att hålla ordning på och då kan det vara bekvämt med lite modernare utrustning. En gång varje sommar tittar jag över de små åkerlapparna. Plockar bort grenar och fyller igen med grästorvor där vildsvinen bökat upp större hålor. Sedan kommer trädgårdstraktorn fram för att klippa. Framför allt gäller det att få bort alla små självsådda träd och buskar, så inte ytorna börjar växa igen. När större träd ska fällas och senare kapas upp till ved används motorsåg, men klyver gör jag för hand med yxa.
Det finns gott om storskog i omgivningen och det blir gärna promenader när det finns bär och svamp att plocka. Om man har tur får man se en älg eller annat vilt. Kanske är också trollen ute och rör på sig. Se mina bilder här på VS55+.
De enda moderna tekniska prylarna vi har med oss är mobiltelefonerna, vilka kan vara bra att ha om något oförutsett inträffar, som till exempel när en bekant gick bort sig i samband med bärplockning. Vi fick kontakt och kunde med hjälp av numren på jakttornen som han passerade, lista ut ungefär var vi kunde finna honom.
Vad händer med stugan, när jag inte längre orkar sköta om den? Den tiden kommer. Hoppas på att någon av ungarna kan se värdet av den rogivande miljön och vill ta över.

/bjoan44

Besökare: 3077

 

Logga in som medlem så kan du läsa och skriva kommentarer här!

 

Då du blir medlem av Vi Seniorer får du själv en sida för egen berättelse - gratis!

Se även bjoan44s Fotogalleri samt Mikroblogg VS.

Nästa berättelse »

« Åter till medlemmars berättelse-index

* Medlemmar

Just nu har Vi Seniorer 4726 medlemmar.

Bli medlem du också,
gå till Skapa nytt medlemskonto »

Du får ett eget fotogalleri, sida för egen berättelse, en egen mikroblogg med mera - gratis!

* Annonser

* Slumpat ordspråk

"Själv är bästa dräng"

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".