Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Tips för pensionssparande

Övriga artiklar:

Tips för pensionssparande

Spelkort

Pensionen är någonting som många oroar sig över. Oron är såklart inte helt obefogad – när man är äldre är man också mer sårbar och då underlättar det om man har lite pengar till sitt förfogande. Det finns också otroligt många metoder man kan använda sig av för att förbättra pensionen, oavsett om den ligger långt in i framtiden eller nära inpå.

Vid det här laget är det väl mestadels välkänt att ju tidigare du börjar försöka förbättra din pension desto bättre kommer den också vara. Några grundprinciper som de flesta redan känner till är att gå in i arbetslivet tidigt, investera långsiktigt och minska dina utgifter. För att få mer information om aktiesparande och hur du kan använda investeringar för att förbättra ditt pensionssparande, ta gärna en titt på Finanso. Här hittar du artiklar om allt som har med finans, kryptovalutor och aktiehandel att göra. Låt oss nu ta en titt på några enkla knep alla kan använda för att förbättra sitt pensionssparande.

Spara privat

Detta gäller såklart bara om du har råd, men om du har tillgångarna, kan det vara en bra idé att spara privat för att öka din pension. Om du snart ska pensionera dig, är detta såklart ett mycket riskabelt alternativ, så ta det med en nypa salt. Men om du har många år kvar i arbetslivet, är privatsparande någonting som är högst relevant.

Hur du sparar privat beror lite på hur mycket tid du har och hur mycket kraft du vill lägga på dina investeringar. Ett ISK är ett bra alternativ för den med lite extra tid över, medan ett vanligt fondkonto kan vara ett bättre alternativ för personen med lite mindre tid eller om man helt enkelt inte vill spela en lika aktiv roll i sina investeringar.

När du sparar långsiktigt rekommenderas det vanligtvis att göra dina investeringar så breda som möjligt för att sprida riskerna. En bra aktieindexfond kan aldrig gå fel. Se dock till att hålla ett öga på avgifterna om du investerar i en fond, då detta är relevant för vilken typ fond du väljer.

Hitta saker som genererar inkomst efter du fyllt 65

Om du har möjlighet att generera inkomst efter du fyllt 65 och gått i pension är detta såklart ett alldeles utmärkt alternativ för att täcka pensionen. Det behöver inte vara någonting som täcker dina utgifter till 100%, det kan helt enkelt vara ett sidoprojekt som ger dig lite extra pengar varje månad. Detta kan verkligen boosta din pension ordentligt. Det kräver heller inte speciellt stor insats i förhållande till vad du potentiellt kan få ut av det.

Från och med det år du fyller 66 betalar du dessutom mindre skatt på pensionen, vilket sammantaget med att du potentiellt fortsätter generera inkomst leder till en väldigt stabil ekonomi. Om du fortsätter jobba efter 66 får du också ett högre jobbskatteavdrag!

 
/ av Tim Teeuwen

 

* Frågor om sajten

Om du undrar över något på Vi Seniorer, läs först Vanliga frågor.

Under Hjälp o Info finns ett klickbart schema över sajtens medlemsaktiva sidor.

  Annonser

* Slumpat ordspråk

"Gå inte över ån efter vatten"

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".