Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Vad kan man använda en smartphone till?

Övriga artiklar:

Vad kan man använda en smartphone till?

Användandet av smartphones ökar i samhället. Idag har nio av tio svenskar en smartphone. Endast två procent av befolkningen har ingen mobiltelefon alls. Dock är det så att äldre personer halkar efter i användningen av smartphones. Av personer äldre än sjuttiosex år är det knappt fyrtio procent som har en smartphone, vilket riskerar att den här åldersgruppen halkar efter i teknikanvändningen. En smartphone används idag till många saker, allt ifrån att roa sig till att identifiera sig via BankID.

Spelpromenader

Gammal man

En sak som vi svenskar gärna ägnar oss åt på våra smartphones är att spela spel. En typ av spel som är vanlig är casinospel. Det finns en rad olika aktörer som tillhandahåller appar att spela i. De har ofta olika typer av elektroniska slot maskiner. Många av företagen har ett system med free spins och bonusar kopplade till sina slots. Det gör att deras kunder får några extra spel när de skriver in sig som nya kunder. Andra spel som speciellt många äldre gillar att spela är patiens. Också där finns det många olika appar att ladda ner till telefonen. Ett spel som länge varit populärt hos olika åldrar världen över är Pokémon GO. Spelet bygger på tekniken augmented reality och låter dig se en blandning av en verklig och en digital bild på skärmen. Det går ut på att fånga så många olika pokémon-figurer som möjligt. Figurerna dyker ofta upp på olika offentliga platser, ofta vid konstverk eller kulturbyggnader. Det här spelet uppmuntrar till promenader ute i friska luften och det är också därför det har blivit populärt bland många äldre. Spelet gör den dagliga promenaden lite mer händelserik samtidigt som man ofta träffar på och kan prata med andra som också är ute och spelar. Det finns studier som visar på att datorspel kan stärka äldre personers kognitiva förmågor. Effekten blir den samma om man väljer att spela digitala spel på sin smartphone.

Identifiering och betalning

Nöjen i all ära men man ska inte underskatta nyttan med en smartphone. Idag används en mobiltelefon till så mycket mer. En viktig funktion som en smartphone kan användas till är att identifiera sig mot olika tjänster och myndigheter. Då behövs att en BankID laddas ner till telefonen. BankID kan idag klassas som närmast en nödvändighet för att kunna identifiera sig mot banker, myndigheter och olika samhällstjänster. Även vården använder sig av BankID för identifiering för den som vill boka tid, förnya recept och andra tjänster. Eftersom mycket idag är digitalt och nås via internet är det nödvändigt att användarna kan identifiera sig på ett säkert sätt. BankID används idag av över åttio procent av befolkningen. De tjugo procent som inte använder det riskerar att stängas ute från många samhällsfunktioner. I och med digitaliseringen är det idag svårt att kunna boka en läkartid, låna en bok på biblioteket, handla online eller beställa läkemedel till apoteket utan BankID. Andra tjänster som det blir alltmer vanligt att använda på sin smartphone är även olika betalningslösningar. Ett exempel är appen Swish som tillåter att användarna kan föra över pengar till varandras konton, utan att behöva lämna ut kontonummer - en smidig lösning som också börjar att användas av allt fler företag och som kräver BankID.

Biljettköp

Köpa biljetter

En annan viktig funktion som smartphonen har är att köpa biljetter. Nu är det några år sen kontanthanteringen helt försvann på bussar och annan lokaltrafik. På många ställen går det heller inte att betala med bankkort, utan det är köp via en app som gäller. Många regioner kräver idag att biljetter till deras lokaltrafik köps och betalas antingen via en hemsida eller i deras app. Då krävs både smartphone och BankID. Biljetter till konserter, teater och evenemang köps och levereras också i allt större utsträckning till appar. Du köper och betalar din biljett i arrangörens app och har sedan biljetten tillgänglig i telefonen för att visa upp på plats. Utvecklingen av vad vi använder våra mobiltelefoner till har gått i rasande takt och vi kan nog inte riktigt föreställa oss vad de kommer att ha för funktion i framtiden.

 
/

 

* Frågor om sajten

Om du undrar över något på Vi Seniorer, läs först Vanliga frågor.

Under Hjälp o Info finns ett klickbart schema över sajtens medlemsaktiva sidor.

  Annonser

* Slumpat ordspråk

"Medan gräset gror, dör kon"

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".