Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Varför kan folk numera njuta mer av sin pension?

Övriga artiklar:

Varför kan folk numera njuta mer av sin pension?

Seniorer

Livet är långt och lyckligtvis finns indikatorer på att livskvalitén går upp efter man går i pension, och skillnaden i pensionärslivet har sannerligen förändrats.

När AMF för några år sedan gjorde en undersökning över cirka 17 000 av deras pensionärskunder uppgav 93% att de var nöjda eller mycket nöjda med livet som pensionär. De som deltog i undersökningen hade framför allt tre förklaringar till varför livet blivit bättre. Att de har god hälsa, att de har mer tid att njuta av vardagen och att de inte upplever vardagen som lika stressig.

Internet och digital underhållning

Digitaliseringen har öppnat upp en helt ny värld för alla människor. Även om internet inte har varit tillgängligt under en stor del av många pensionärers liv har det ändå blivit en växande trend bland äldre att gå online. Om det finns en sak man kan säga om skillnaden mellan livet idag och när som helst tidigare i människans historia, så är det att utbudet av underhållning och information är ojämförbart mycket större idag. Bara en aktivitet som släktforskning har blivit betydligt lättare. Allt man kan tänka sig vilja lära sig om existerar online, och då människor mår bättre när vi hela tiden utvecklas är det inte konstigt att pensionärer visar tendenser på att bli nöjdare och nöjdare.

Uppsjön av digital underhållning man kan ägna sig åt som pensionär idag är tar nästan inte slut. Det finns Netflix för den som vill se film, Bokus för den som vill läsa en bok, Unibet TV för den som vill se sport, Youtube för den som vill se klipp om allt mellan himmel och jord. Att njuta av vardagen har blivit mycket lättare än vad det var förr, åtminstone vad gäller åtkomst till underhållning.

Fysiska aktiviteter förlänger livet

Hälsofrågan har också varit en växande trend under en längre period. Det finns alltmer information om hur man tar hand om sin kropp, och de positiva effekterna det kan ha på människans välmående. I en studie från 2019 om fysiska aktiviteter hos pensionärer belyste man bland annat korrelationen mellan fysiska aktiviteter och hälsa hos äldre. Flera som deltog i studien upplevde att deras välmående och övergripande livskvalité ökade av fysiska aktiviteter.

De resultaten kanske inte kommer som en överraskning, givet all forskning om hälsa som finns idag. Dessutom är det inga nyheter att människors livslängd också fortsätter stiga, och att det beror på ett sundare leverne. Då människor idag i snitt har levt ett hälsosammare liv innan de går i pension, jämfört med tidigare, är det inte otänkbart att pensionärslivet i sig blir mycket mer stimulerande. Dessutom finns det indikationer på att pensionärer håller igång sin fysiska hälsa i mycket större utsträckning än förr. Med all den nya fritid som öppnas upp har man gott om möjligheter att träna och planera allsköns aktiviteter, som både är kul, givande och, framför allt, hälsofrämjande.

Så, varför tenderar äldre att njuta av sin pension i större utsträckning idag än tidigare?

  • Idag är det är lättare att lära sig nya saker
  • Utbudet av underhållning är större idag
  • Människor lever sundare

 
/ av Harry Green

 

* Frågor om sajten

Om du undrar över något på Vi Seniorer, läs först Vanliga frågor.

Under Hjälp o Info finns ett klickbart schema över sajtens medlemsaktiva sidor.

  Annonser

* Slumpat ordspråk

"Sovande bonde får drömmande dräng"

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".