Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Sänkt/höjd skatt pensionärer

Forum > Allmän diskussion > Samhällsfrågor > Sänkt/höjd skatt pensionärer

Skriv ut
Visar inlägg 1 - 10 av 10.
Sidor: < [1]  >
Skrivet av Inaktiverad 6405 4 dec 2014 21:10
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 6405

Det framhålls att S/MP ville sänka skatten för pensionärerna. Men höja för de som arbetar?
 
Skrivet av Bengt 4 dec 2014 22:10
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Bengt

Bengt

(Admin)

torsdag 4 december 2014, kl 21:10 skrev Bagge
Det framhålls att S/MP ville sänka skatten för pensionärerna. Men höja för de som arbetar?

Mycket, mycket förenklad verklighetsuppfattning. Kan inte hålla käften nu utan skriver en liten essä, den som orkar kan ju läsa:
Om man bara lite grand följt med så har man hört talas om någonting kallat "jobbskatteavdrag", inte bara ett utan en lång radda sådana. De innebär sänkt skatt för enbart dem som har inkomst av tjänst, inte pensionärer och inga bidragstagare. Till skillnad från generella sänkningar av inkomstskatten. Eftersom allting är relativt (redan Einstein konstaterade det) så är det i praktiken detsamma som höjning av pensionärernas skatt. Det senaste i den raden av "jobbskatteavdrag" skulle S+MP vilja avskaffa för att därigenom bl.a. kunna sänka skatten för pensionärer, det kan ju vara det som du så slarvigt uppfattat som "vilja höja för de som arbetar". Inget är statiskt, allt förändras hela tiden - det är principerna och ideologierna bakom man borde försöka fördjupa sig i, istället för att bara köpa sådana där super-förenklingar.
I skattefrågan generellt, oavsett inskränkt svensk partipolitik, står vi inför ett faktum. Befolkningen blir allt äldre och de äldre äldre blir allt fler (det var inte tautologi, det heter "äldre äldre";). Det kostar allt mer och mer att ge dem en anständig vård och omsorg - vare sig man vill det eller inte. Till det går det åt skattepengar - vare sig man vill det eller inte. Och inte vill vi att man ska bättra på skattepengarna genom att ge pensionärerna högre skatt än andra?? Majoriteten vill inte det, i varje fall.
Kom ihåg en sak: Allt hänger ihop i stora komplexa samband. Majoriteten orkar inte sätta sig in i de stora sambanden, utan förenklar verkligheten - vill helst ha en enskild person som de kan hänga, sedan är det bra en stund...
"Skattefrågan" är i själva verket alltid två skilda skattefrågor (oavsett parti) - dels frågan om hur mycket skattepengar som måste komma in, dels frågan om hur skatterna ska fördelas. Det sistnämnda var det alltså som S+MP ville göra en liten justering av (men nu är ju allt sådant sabbat av politiska vandaler).

/Bengt--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Inaktiverad 6405 4 dec 2014 23:11
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 6405

Obalansen jag hörde var att skatten skulle höjas 2,2 Md för arbetande och sänkas med 1,9 för icke arbetande.
Vad vill då alliansen vars budget nu togs?
 
Skrivet av Mynta 5 dec 2014 08:54
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Mynta

Mynta

(Guldmedlem)


Mycket bra skrivet Bengt.
Det är oanständigt att pensionärer skall skatta mera för att "arbetslinjen" är den enda rätta vägen!
Nu gäller det att kraftsamla!
 
Skrivet av Inaktiverad 6335 5 dec 2014 09:27
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 6335

Det var en artikel i DN 1-12
Nästan var tredje pensionär går miste om skattesänkning nästa år, visar en ny beräkning. Äldre som tar ut sin tjänstepension under fem år kan till och med drabbas av höjd skatt. Nu kräver en av de största pensionärsorganisationerna en utvärdering av hela pensionssystemet.
http://www.dn.se/ekonomi/manga-pensionarer-missar-sankt-skatt/

Skattesänkningen rör sig väl om 50:- i mån, vad räcker det till och när skall dom betala tillbaks dom 258 miljarderna som "lånades"

 
Skrivet av Inaktiverad 6441 5 dec 2014 22:49
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 6441

Jag kan hålla med om att generellt bör skatt på arbete och pension vara lika. En anledning till att det inte är det är att pensionerna spretar mera än lönerna.
Det finns många med låg pension (t ex fd hemmafruar) och de med riktigt hög pension (t ex män med tjänstepension).
Att sänka skatten här till samma skatt som för arbete skulle ge sänkt skatt för alla, lite för de med låga pensioner och mycket för de med höga pensioner.
Alltså slår en sådan skattesänkning lite fel ur fördelningssynpunkt. Skulle man sänka till lika skatt för pension som för arbete skulle många med låga pensioner bli besvikna och de med höga pensioner bli jätteglada!!
Alla dylika sänkningar kommer att betalas på något sätt, t ex stramare regler för kommunalt bostadstillägg, färdtjänst mm.
I det långa loppet så förlorar alltid den som har lägst inkomst.
Att nu några politiker går ut och skrävlar om skattesänkningen för pensionärer så rör det sig om 50-100 sek. Lite så det förslår och med alla andra kostnader och punktskatter så blir resultatet kanske till en glass.
Det är löjligt små sänkningar!
Alla partier har en väldigt konstig syn på det fördelningspolitiska till pensionärer. Det är dyrt att vara fattig i ett land som Sverige, vi som tror att vi är bäst i världen på allting.
Det finns inget bland något parti som t ex tar en ren 500-ring och ger den till de pensionärer som har lägst pension och t ex låter de med högst pension betala.
Det är bara SD som vill ge alla pensionärer upp till en brytpunkt 300 sek mera. Resten ger med ena handen och tar med den andra.

För att det här skall bli lite politiskt opartiskt så röstade jag liberalt i valet.
 
Skrivet av Inaktiverad 6335 9 dec 2014 20:29
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 6335

Det blir troligen skatter på skatter på allt och alla, di skriver att Statens väntade underskott 2015 har exploderat med 40 miljarder sedan i somras, enligt Riksgäldens nya prognos. Och statsskulden tickar uppåt.
Då gäller det att kneta och spara, långkok, lappa och laga jisses. Kanske det bäddar för nya företag med tex. skomakare för halvsulning av skor, skräddare ändring av kläder mm. Det kanske tom gör att folket blir händigare :/
Nästa finansministers mardröm
http://www.di.se/artiklar/2014/12/9/nasta-finansministers-mardrom/
 
Skrivet av Inaktiverad 4552 1 jan 2015 19:28
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 4552

Jag brukar jämföra med en högavlönad syster vad det innebär att vara pensionär. Under Alliansregeringens tid har hon fått 2500kr mer. Med samma skattesats skulle jag få ut 1500kr mer om jag inte var pensionär.
 
Skrivet av blyfot 1 jan 2015 21:24
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt blyfot

blyfot

(Medlem)

Löftet från S var att pensionärsskatten ska avskaffas i tre steg. Först garantipensionärer med 75kr och under mandatperioden pensionärer som har upp till 12000kr med 280kr och totalt kostar detta 4 Miljarder. Resten får lägre skatt när jobbmålet uppnås för då får vi ett utrymme på 15 Miljarder och kan stänga hela klyftan. Hur ser då verkligheten utmed jobben och statsskulden. utlandsfödda har anmärkningsvärda svårigheter på arbetsmarknaden. Bland Asienfödda har sysselsättningen fastnat på 50 procent och bland Afrikafödda har den sjunkit stadigt de senaste åren till drygt 40 procent. Lägst sysselsättning har Afrikafödda med förgymnasial utbildning - bara 25,1 procent arbetar.

Orsaken till den låga sysselsättningen är dels en generellt lägre utbildningsnivå där många helt saknar utbildning. Dels kommer man från länder som Somalia och Afghanistan vars sedan länge kollapsade politiska system gör att de saknar relevant arbetslivserfarenhet.

Det råder tyvärr en uppgiven inställning till huruvida dessa personer kan integreras på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingens etableringsinsats ger också skäl till oro - enbart 29 procent går vidare till arbete eller studier efter två år. Statsskulden skulle enligt riksgälden uppgå till 1365 Miljarder vid årsskiftet i prognosen i oktober men den blev 1381,68 Miljarder och lånebehovet har ökat från 1 miljon på 85 sekunder till 1 miljon på i dag 32,5 sekunder. Vi måste låna mer än dubbelt så mycket nu i månaden jämfört med för bara två månader sedan. Så något utrymme till några pensionshöjningar finns nog inte, snarare en risk för sänkningar under den här mandatperioden.
 
Skrivet av Inaktiverad 5306 1 jan 2015 23:11
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 5306

Man kan väl i ärlighetens namn också erkänna att Vänsterpartiet ock så var inne på att avskaffa "Pensionärsskatten". Jag tycker det är fel att kalla den för något den inte är och som Bengt så föredömligt redovisade ovan.

Regeringen har inte lyckats med att få igenom sin skattesänkning för pensionärer. Se punkt åtta i följande blad från Riksdagen.

Att vi som pensionärer får en liten höjning av pensionen i år stod i tidningarna för någon vecka sedan. Logga in på pensionsmyndigheten och kolla. Jag har fått lite mer.

Vill man veta vad som hänt utan att det passerat pressen så är riksdagens och/eller regeringens webbplatser att föredra.

Skillnaden för den som betalar skatt är att de rika tar av sitt överflöd medan det för mig handlar om mitt dagliga bröd!
 

Sidor: < [1]  >

* Forumstatistik

Vi har 1951 trådar med 17777 inlägg. 360 (18%) av trådarna är markerade som lösta.

*Interna länkar

- Regler
- Rekommendationer
- Vanliga frågor
- Synpunkter.
OBS: Inga telefonnummer är tillåtna i det publika forumet.

  Annonser

 

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".