Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Dagens namn.

Forum > Allmän diskussion > Skoj och kul > Dagens namn.

Skriv ut
Visar inlägg 496 - 510 av 510.
Sidor: < 1 ... 32 33 [34]  >
Skrivet av dubbeltur 14 nov 2014 00:08
Föregående inlägg   Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Emil och Emilia

Mansnamnet Emil, som betyder "vänlig, artig", härstammar troligtvis från det romerska släktnamnet Æmilius och kom till Sverige via den franska varianten Émile.

Frans Eemil Sillanpää, född 16 september 1888 i Tavastkyro i Birkaland, död 3 juni 1964 i Helsingfors, var en finländsk, finskspråkig författare. Han erhöll 1939 Nobelpriset i litteratur, den förste och hittills (2014) ende finländare som fått det.

Émile Édouard Charles Antoine Zola, född 2 april 1840 i Paris, död 29 september 1902 i Paris, var en fransk författare och dramatiker. Han är bland annat känd för att ha bidragit, med romaner och andra verk, till den litterära strömningen naturalismen.

Emilia är ett förnamn, den feminina formen av Emil som troligtvis kan härledas till det romerska släktnamnet Aemilius (Aemilia för den feminina motsvarigheten), som i sin tur tros vara hämtat från grekiskans ord för 'artig'.
Emilia har använts i Sverige sedan 1600-talet.
En engelsk variant av namnet är Emily.


--
dubbeltur
 
Skrivet av dubbeltur 14 nov 2014 23:44
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Leopold Stokowski
Leopold

Leopold är ett manligt förnamn med tyskt ursprung och bildat av fornhögtyska liut ('folk') och bald ('djärv').

Leopold Anthony Stokowskii, född 18 april 1882 i London, död 13 september 1977 i Nether Wallop, Hampshire, var en brittisk-amerikansk dirigent av polsk-irländsk härkomst. Stokowski studerade vid Royal College of Music i London samt i Oxford, Berlin, München och Paris.

Han har blivit mest känd för sina uppträdanden i filmer tillsammans med Philadelphia Orchestra, och musiken till Walt Disneys Fantasia. Som pionjär för inspelad musik har han producerat ett antal omtalade och kritiserade transkriptioner och symfoniska synteser av verk av Bach och Wagner, där han kunde ta sig rätt så stora konstnärliga friheter. En viktig gärning hos Stokowski var att popularisera klassisk musik hos nya grupper av lyssnare.

Stokowski levde ett slags jetset-liv som amerikansk celebritet, med kärleksaffärer vid sidan om sina ordinarie äktenskap, och är nog oöverträffad i antalet världs- och amerikapremiärer - han propagerade för ny musik till exempel av Arnold Schönberg, Charles Ives och även Andrzej Panufnik. Han älskade sensationer och drog sig inte för att till exempel i samband med en barnkonsert med Saint-Saëns Djurens karneval (Carnival des Animaux) leda in tre levande elefanter, en åsna, tre hästar och en kamel.

Stokowski grundade New York City Symphony Orchestra och The American Symphony Orchestra.

Stokowski


--
dubbeltur
 
Skrivet av dubbeltur 16 nov 2014 00:23
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Vibeke och Viveka

Vibeke är ett kvinnonamn med tyskt eller nederländskt ursprung . Det är en diminutivform av Wiabe och Wieba, som var en kortform av andra namn som börjar på wig- med betydelsen ’kamp’, ’strid’.
Namnet är ovanligt i Sverige.

Viveka eller Viveca är ett kvinnonamn med tyskt ursprung, från namnet Vibeke som kommer från ordet wib - kvinna.

Namnet, som använts i Sverige sedan slutet av 1700-talet, är vanligast bland de födda under 1940 - 1960-talet och därmed ovanligt som dopnamn idag. 31 december 2009 fanns det totalt 4 999.

Viveka är ett kvinnonamn med tyskt ursprung, från namnet Vibeke som kommer från ordet wib - kvinna.

Namnet, som använts i Sverige sedan slutet av 1700-talet, är vanligast bland de födda under 1940 - 1960-talet.

Elsa Viveca Torstensdotter Lindfors,född 29 december 1920 i Uppsala, död 25 oktober 1995 i Uppsala, var en svensk-amerikansk skådespelare. Hon var dotter till bokförläggaren Torsten Lindfors och Karin Lindfors, född Dymling. Lindfors var bosatt på Manhattan i New York men avled i sin födelsestad under en turné med en Strindberg-föreställning.

Viveca Lindfors


--
dubbeltur
 
Skrivet av dubbeltur 17 nov 2014 00:02
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Naemi och Naima

Naemi eller Naimi härstammar liksom Naima och Noemi från hebreiskans Naomi (el Noomi) som betyder mitt behag eller den angenäma.
Naemi var ganska populärt i början av 1900-talet och fram till 1920-talet.

Naemi Briese, född 4 mars 1908 i Katarina församling i Stockholm, död där 20 augusti 1980 i Hedvig Eleonora församling, var en svensk skådespelare och sångerska.
Briese spelade mest revy. Åren 1933-1937 var hon engagerad vid Folkets hus-teatern. 1938 engagerades hon av Karl Gerhard, hos vilken hon spelade söderböna. Hon engagerades av Kar de Mumma 1953.

Filmdebuten kom 1932 i Theodor Berthels Muntra musikanter. Hon debuterade på grammofonskiva 1933 och sjöng in drygt 150 skivor.
Naemi Briese



Naima har semitiskt ursprung. Är besläktat, liksom Naemi med hebreiskans Naomi som betyder mitt behag eller den angenäma. På arabiska är ordet naima femininformen för ordet behagfull.

Siri Naima Matilda Wifstrand, född 4 september 1890 i Stockholm, död där den 23 oktober 1968, var en svensk operettsångerska, skådespelerska, kompositris och regissör.

Fram till 1920-talet var Naima Wifstrand den stora operettdrottningen i Skandinavien. Men hon fick så småningom nog av operettlivet och beslöt sig för att på 1930-talet istället satsa mer på talroller vid teatern för att pröva sin dramatiska talang som skådespelare. Hon debuterade i en talad roll 1924.

Per Lindberg engagerade 1937 henne för att spela i Bertolt Brechts Tolvskillingsoperan på olika platser i landet. Detta kom att bli hennes stora genombrott. När Bertolt Brecht lämnade Tyskland på grund av nazismen och flyttade till Sverige skrev han Moder Courage för henne.

På 1940-, 1950- och 1960-talen ansågs hon som en av de främsta kvinnliga skådespelarna i den äldre generationen och fick på 1950-talet fast anställning på Malmö stadsteater. Även på film kom de betydande rollerna först i slutet av 1940-talet.

Naima Wifstrand var regissör vid Operan 1944–1946. Hon har även varit engagerad vid Malmö stadsteater 1954–1961, Stockholms stadsteater 1962–1963 samt Göteborgs stadsteater 1964.

Naima Wifstrand


--
dubbeltur
 
Skrivet av dubbeltur 18 nov 2014 00:17
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Lillemor och Moa

Lillemor Lillemor är ett nordiskt kvinnonamn som betyder just 'lilla mor'.
Namnet användes först i Norge men då som smeknamn, det äldsta belägget i Sverige är från 1901. Lillemor var som mest populärt på 1930- och 1940-talen.

Maj Lillemor "Lill" Lindfors, född 12 maj 1940 i Helsingfors, Finland, är en svensk sångerska, komiker och skådespelerska. Hon är numera bosatt i Högby på Öland men har bott större delen av sitt liv i Stockholm. Under en lång karriär har hon fått ett antal guldskivor och är både kompositör och textförfattare till egna shower och till två barnböcker, föredragshållare, barnambassadör i FN:s regi (UNICEF) och skådespelerska inom både film och teater.

Du är den ende.

Moa är ett kvinnonamn som kan ha uppstått som en svensk smekform av ordet mor. Det finns inga äldre belägg för namnet, men det kan ha använts som smeknamn för mor istället för dopnamnet när man tilltalade kvinnor, något som var vanligt i det svenska bondessamhället. Jämförelsevis förekommer namnet Modher, 'mor', som ett känt tilltalsnamn i fornsvenskan.

Namnet Moa fick sin spridning genom författarinnan Moa Martinson, men var fram till 1970-talet relativt ovanligt.

Moa Martinson, egentligen Helga Maria Martinson, född Swartz 2 november 1890 i Vårdnäs församling, Östergötland, död 5 augusti 1964 i Sorunda församling i Södermanland, var en svensk författare.

Moa Martinson är en av de mest berömda proletärförfattarna, som framträdde under 1920- och 30-talen. Hon är också den enda kvinnan bland dem. Hon var relativt bortglömd men blev återupptäckt av kvinnorörelsen under 1970-talet.

Med hjälp av Elin Wägner kunde Martinson börja på en kurs i maskinskrivning och skrev sin första bok, Kvinnor och äppelträd.
Martinsons mest kända verk är den självbiografiska trilogin om Mia: Mor gifter sig, Kyrkbröllop och Kungens rosor. Romansviten bygger delvis på följetongen Pigmamma hon skrev 1928-29 för tidskriften Brand.

1928 hade hon träffat diktaren Harry Martinson och de gifte sig borgerligt den 3 oktober 1929. Äktenskapet var till en början lyckligt men Harry var otrogen och separation följdes av återförening. 1940 ansökte hon om skilsmässa och äktenskapet upplöstes 1941.
Moa Martinson


--
dubbeltur
Uppdaterat: 18 nov 2014 00:37  
Skrivet av dubbeltur 19 nov 2014 01:12
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Elisabet och Lisbet

Elisabet, eller Elisabeth, Elizabeth med flera stavningar, är ett kvinnonamn av hebreiskt ursprung (Elisheba) som betyder ’Gud är fullkomlighet’ eller 'Gud är min ed'. Namnet förekommer på flera ställen i Gamla Testamentet men återfinns i den svenska almanackan för att hedra minnet av det ungerska helgonet Elisabet som levde på 1200-talet. Det tidigaste belägget för namnet i Sverige är från 1286, då med stavningen Elizabet. Namnet är ett av de allra vanligaste i Sverige.
Få svenska kvinnonamn har gett upphov till så många stavningsvarianter, namnformer och smeknamn som Elisabet. Erzsébet är den ungerska formen av namnet och Isabella/Isabel de italienska, spanska och portugisiska, Isabelle den franska, och Elisaveta/Jelisavjeta den ryska. Vanligt förekommande smeknamn och förkortningar av namnet är Bettan, Betty, Elsa och Lisa.

Dame Elizabeth Rosemond "Liz" Taylor, född 27 februari 1932 i Hampstead, London, död 23 mars 2011 i Los Angeles, Kalifornien, var en brittiskfödd amerikansk skådespelerska.

Elisabeth Söderström, född 7 maj 1927 i Stockholm, död 20 november 2009 var en svensk operasångerska (sopran) som blev hovsångerska 1959 och fick professors namn 1996.
Elisabeth Söderström

Lisbet, eller Lisbeth,är ett kvinnonamn och en formvariant av Elisabet. Namnet har funnits i Sverige sedan 1423, då med stavningen Lisebet. Lisbet blev ett vanligt namn under 1940- och 1950-talen, främst med stavningen Lisbeth.

Lisbeth Bodin,född Asta Elisabet Bartels 30 maj 1922 i Täby, död 9 november 2007 i Solna, var en svensk sångerska, skådespelerska, även känd under artistnamnet Betty Barth.
Som röstkonstnär var Bodin mångsidig. Hon sjöng såväl sentimental schlager som swing, jazz och amerikanska cowboysånger med samma glada humör. Hon klarade av scatsång och joddling lika bra som Alice Babs, men hade också en särskild specialitet: Hon kunde sjunga som ett litet barn.
Lisbeth Bodin


--
dubbeltur
 
Skrivet av dubbeltur 20 nov 2014 00:12
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Marina och Pontus

Marina är den feminina formen av det latinska mansnamnet Marinus som är bildat av ordet mare, 'hav'. Betydelsen är alltså ungefär 'kvinna från havet'. Namnet spreds i Europa under senmedeltiden tack vare ett helgon och har funnits i Sverige sedan 1304. Sin senaste popularitetstopp hade Marina under 1960- och 1970-talen. En dansk form som uppstod under senmedeltiden är Maren.
Marina

Pontus är ett förnamn som har härletts till det grekiska ordet póntos, 'hav', eller setts som en kortform av påvenamnet Pontianus. Namnet kom till Sverige under 1500-talets senare hälft genom riksrådet Pontus De la Gardie; han hette egentligen Ponce, som är den franska formen av det latinska Pontius, men när han flyttade till Sverige latiniserade han felaktigt namnet som "Pontus". Det förblev länge ett relativt ovanligt förnamn. Numera tycks namnet endast förekomma i Sverige.

Pontus Holmgren, född 1964, svensk musiker, kompositör och sångare. Var frontfigur i popgruppen Pontus & Amerikanerna. Under det tidiga åttiotalet var han medlem i hårdrockbandet Standby.
Pontus & Amerikanerna


--
dubbeltur
 
Skrivet av dubbeltur 21 nov 2014 04:17
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Helga och Olga

Helga är en feminin form av Helge, ett fornnordiskt namn som är bildat av ordet helagher som betyder 'helig', 'lyckosam' eller eventuellt 'vigd åt gudarna'.

Helga återfinns på runstenar som denna i Lifsinge, Södermanland: "Bergvid, han och Helga, reste denna sten efter Ulv, sin son. Han avled med Ingvar. Gud hjälpe hans själ."

Helga var relativt vanligt i fornsvenskan men ersattes under 1500-talet ofta av Helja. I början av 1800-talet återkom Helga inom adeln, kanske på grund av det nyväckta intresset för de isländska sagorna, och namnet spreds sedan till alla samhällsklasser. Namntrenden höll i sig fram till 1920-talet men numera är namnet inte så vanligt.

Helga Maria Swartz, svensk författare under namnet Moa Martinson.

Helga Görlin, född 26 september 1900 i Eda, Värmland, död i 31 januari 1993 i Farsta, Stockholm, var en svensk hovsångerska (sopran).

Olga, är ett ryskt kvinnonamn, bildat från det nordiska namnet Helga som betyder 'helig'. Olga är också en feminin variant av namnet Oleg. Namnet har varit i bruk i Sverige sedan mitten på 1800-talet och var populärt kring förra sekelskiftet. Det vanligaste ryska smeknamnet för Olga är Olja.

Olga Korbut, född 16 maj 1955 i Hrodna i Vitryska SSR (idag självständiga Vitryssland), Sovjetunionen, var en av 1900-talets främsta gymnaster, kallad Sparven från Minsk. Hon deltog i OS i München år 1972 och vann tre guldmedaljer och tog sin fjärde i Montréal år 1976. Hon slutade tävla 1977 och emigrerade till USA 1991, när Sovjetunionen upplösts.

Rock-Olga,egentligen Birgit Magnusson, född Jacobsson 16 mars 1940 i Gävle, död 10 juni 2010 i Borås, var en av Sveriges första rockartister på 1950-talet. Hennes stora hit var covern av "What You've Done to Me". Den framförde hon första gången offentligt när hon vann en ungdomstävling i Uppsala 1958. Vid denna tid fanns en annan artist som kallades "Rock-Olga", men Birgit Jacobsson fick överta namnet efter att ha slagit den andra artisten i en tävling.

Under 1970- och 1980-talet ingick hon i gammaldansgruppen Hafvsbandet. Både före och efter tiden med Hafvsbandet har Rock-Olga uppträtt med Rockfolket. 1972 gjorde hon en skiva med Benny Andersson vid pianot och Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad från popgruppen ABBA i kören.
Rock-Olga


--
dubbeltur
 
Skrivet av dubbeltur 22 nov 2014 09:17
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Cecilia, Sissela

Cesilia är ett kvinnonamn av latinskt ursprung (Caecilia). Från början bars namnet av de kvinnliga medlemmarna i den romerska släkten Caecilius, vars namn tagits från ordet caecus, 'blind'. En försvenskad variant är Sissela och andra nordiska varianter är Silje och Silja.

Namnet har funnits i Sverige sedan 1100-talet och var ett av de populäraste namnen under 1970- och 1980-talen. I almanackan finns namnet till minne av Sankta Cecilia som led martyrdöden i Rom i början av 200-talet.

Cecilia Bartoli född 4 juni 1966 i Rom, Italien, är en italiensk mezzosopran.

Cecilia Bartoli inledde sin karriär i slutet av 1980-talet med att sjunga Rossinis stora mezzoroller, såsom Rosina och Askungen. Under 1990-talet lade hon också en del Mozartroller till sin repertoar såsom Susanna, Fiordiligi och Despina. Med tiden utvecklade hon en koloraturteknik som ingen annan. Flera års självstudier och experimenterande ledde fram till skivinspelningar och konsertturnéer med sällan eller aldrig spelad operamusik av Vivaldi, Gluck och Salieri. Hennes topptrimmade röst spänner över ett omfång av omkring 3 oktaver (lilla ess till 3-strukna ess) vilket gör att hon kan växla mellan höga och låga lägen utan att förlora klang och kärna i rösten.

Hennes koloraturteknik kritiserades till en början för att vara alldeles för luftig, men med tiden har hon arbetat upp både snabbhet och täthet. Hon bidrar till att musik skriven för 1700-talets stora kastratsångare åter har blivit en publikmagnet, och hon är alltjämt en efterfrågad och prisad artist över hela världen.
Cesilia Bertoli

Sissela Maria Kyle, är en svensk skådespelare och komiker.
Sissela Kyle


--
dubbeltur
 
Skrivet av dubbeltur 23 nov 2014 00:44
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Klemens

Klemens, eller Clemens, är ett mansnamn av latinskt ursprung med betydelsen 'nådig' eller 'mild'. Namnet har använts i Sverige sedan 1200-talet och var mycket vanligt under medeltiden. Sitt starkaste fäste hade namnet i Norrland, där det även var vanligt som förnamn bland samer. Sin starkaste period hade Klemens på 1950-talet och nuförtiden är namnet ovanligt.

Många påvar har burit namnet och det är för att hedra Clemens I, en biskop i Rom som enligt legenden led martyrdöden år 102.

Samuel Langhorne Clemens mer känd under pseudonymen Mark Twain, född 30 november 1835 i Florida, Missouri, död 21 april 1910 i Redding, Connecticut, var en amerikansk författare, reporter och tidningsman.

Mark Twain var lots på flodbåtar 1857–61 och fick sitt litterära genombrott år 1865. Han är mest känd för romanerna Tom Sawyers äventyr från 1876 och Huckleberry Finns äventyr från 1884. Förutom romaner skrev han även reseskildringar, noveller och samhällskritiska reportage om samtida korruption och klasskillnader.


--
dubbeltur
 
Skrivet av dubbeltur 24 nov 2014 00:53
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Gudrun och Rune

Gudrun är ett fornnordiskt (ursprungligen Guðrún) namn som betyder den som känner gudarnas hemlighet, eller den som delar gudarnas kunskap. Gudrun förekommer på runstenar, t ex vid Gryts kyrka, Södermanland: "Fröbjörn och Gudrun, de reste stenen här till minnesmärke efter sin raske son Rodmund, Rodgers broder".

Gudrun Lisa Johanna Brost född 6 april 1910 i Malmö, död 28 juni 1993 i Stockholm, var en svensk skådespelare. Hon var en tid gift med författaren Sven Forssell och är mor till skådespelaren Johannes Brost.

Gudrun Sjödén född den 5 juni 1941 i Östhammars församling[1] i norra Uppland, är en svensk kläddesigner.

Hon är uppväxt i Julita, Södermanland. Gudrun Sjödén utbildade sig på Konstfack 1958-63, på textil- och modelinjen. Hon har arbetat som designer hos Ivar Wahl och med modejournalistik för bland annat Femina och Damernas Värld. Gudrun Sjödén är sedan 1961 gift med fotografen Björn Sjödén. Tillsammans med sin man öppnade hon 1976 sin första butik i Stockholm på Regeringsgatan. Företaget har idag ett hundratal anställda och omsätter en kvarts miljard kronor

Rune är ett mansnamn med nordiskt ursprung. Både Rune och dess feminina form Runa är bildat av ordet runa 'bokstav', 'hemlig visdom'. Namnet var mycket vanligt på 1920- och 1930-talen.

Äldsta belägget i Sverige är från år 1832.

Rune Urban Gustafsson född 25 augusti 1933 i Göteborg, död 15 juni 2012 i Vantörs församling i Stockholm,[1][2] var en svensk jazzmusiker (gitarr) och kompositör, känd bland annat för filmmusik till filmerna Mannen som slutade röka (1972), Släpp fångarne loss, det är vår! (1975) och Söndagsbarn (1992).
Rune Gustafsson

Gustaf Rune Lindströmfödd 28 april 1916 i Västanfors i Fagersta, Västmanland, död 25 april 1973 i Leksand, Dalarna, var en svensk manusförfattare och skådespelare.
Rune Lindström


--
dubbeltur
 
Skrivet av dubbeltur 25 nov 2014 00:52
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Katarina och Katja

Katarina, Catarina, Katharina eller Catharina (även Katrina, Karin och Kajsa) är ett kvinnonamn med namnsdag 25 november, vilken är den dag Sankta Katarina av Alexandria firas enligt den bysantinska liturgin. Ursprunget är grekiskt (Aikaterine). Betydelsen är okänd, men har kopplats till ordet katharós, vilket betyder 'ren' eller 'kysk'.

Katja eller Katia är ett kvinnonamn med namnsdag 25 november. Ursprunget är ryskt och det betyder 'lilla Katarina'. Katarina är en kortform av den ryska Jekaterina, som betyder "den kyska". I engelskspråkiga länder stavas namnet vanligen Katya.

Katja Ingergard Geiger (Karin Hallberg), född 1920 i Ekeby strax öster om Helsingborg, alias Katja of Sweden, svensk modedesigner och modetecknare.

Katia Ricciarelli, född 16 januari 1946 i Rovigo i Veneto, Italien, är en italiensk sopran.
Katia Ricciarelli


--
dubbeltur
 
Skrivet av dubbeltur 26 nov 2014 03:06
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Linus

Linus är den latinska formen av det grekiska mansnamnet Linos, vars betydelse är oklar men kan vara 'klagosång' eller 'han med det linfärgade håret'. Det tidigaste svenska belägget för namnet är från 1810, men det fick ingen större spridning förrän under senare hälften av 1900-talet. I den svenska almanackan återfinns namnet till minne av Linus, ett helgon som efterträdde Petrus som biskop i Rom under kyrkans äldre tid.


Linus Benedict Torvalds, är en finlandssvensk programmerare och upphovsman till operativsystemskärnan Linux. Han är sedan 2010 (även) amerikansk medborgare och bor i USA med fru och barn, och han kontrollerar Linux-kärnans utveckling genom sitt arbete på Linux Foundation.

Linus Torvalds började skriva Linux som ett hobbyprojekt 1991 för att lära sig mer om hur operativsystem fungerar. Han använde sig av GNU-projektets verktyg för att bygga och komplettera sitt system och efter ett tag blev det vanligt att använda Linux i GNU-system, då GNU vid den tiden saknade en egen kärna. Linus inspirerades av Minix att utveckla ett Unix-likt system som kan köras på en PC. Idag kan Linux köras på flera olika arkitekturer av hårdvara.

Karl Linus Thörnblad, är en svensk före detta friidrottare som tävlade i höjdhopp för IFK Lund och Malmö AI.
Thörnblad tränades under sina mest framgångsrika år (2005-2009) av Stanislaw "Stanley" Szczyrba. Innan dess hade han tränats av Sten Keding (2000-2004). Yannick Tregaro (2010). Under sitt sista år som aktiv i comeback försök efter sin utbrändhet tränade han med Morgan Persson (2011).
Thörnblad är 180 cm lång och väger 78 kg. Han tillhör liksom Stefan Holm den skara höjdhoppare som hoppat 50 cm eller mer över sin egen längd.
Den 4 april 2012 meddelade Thörnblad att han avslutar sin karriär på grund av sviterna efter utbrändhet. Han gjorde sin sista tävling på EM i Barcelona 2010.



Linus på Linjen
Linus på Linjen


--
dubbeltur
Uppdaterat: 26 nov 2014 11:22  
Skrivet av dubbeltur 27 nov 2014 07:17
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Astrid och Asta

Astrid är ett gammalt nordiskt kvinnonamn som är bildat från orden as, 'gud' och frid, 'skön', alltså 'gudaskön'. Den fornvästnordiska formen var Ásfríðr och namnet återfinns på runstenar, liksom den östnordiska formen Estrid. En norsk variant av namnet är Astri. Ett av de äldsta beläggen i Sverige för Astrid är en inskrift från 1000-talet på en runsten i Aspa, Södermanland: "Astrid lät göra detta minnesmärke efter Anund och Ragnvald, sina söner. Blevo dödade i Danmark, voro rika i Rauninge och raskast i Svitjod".

Astrid försvann så småningom ur den svenska almanackan men återupplivades i och med 1800-talets stora nordiska namnrenässans. Särskilt populärt blev namnet efter att den svenska prinsessan Astrid föddes 1905 och det är för att hedra henne som namnet återfinns i den svenska almanackan.

Astrid Anna Emilia Lindgren född Ericsson den 14 november 1907 i Vimmerby landsförsamling i Småland, död 28 januari 2002 i Stockholm, var en svensk barnboks-, sångtext- och manusförfattarinna. Hon är känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket. Beräknad siffra 2010 för försäljningen av böcker är 145 miljoner exemplar och de har översatts till 95 språk.

Asta är ett kvinnonamn och ursprungligen en kortform av Astrid. Namnet är känt sedan 1834 och var som mest populärt under 1910- och 1920-talen. Enligt en annan tolkning härstammar det från det grekiska ordet för ’stjärna’.

Detta är den sista "Namnsdagen". I morgon är det Malte och det var där jag började. Således har jag gått året runt.


--
dubbeltur
 

Sidor: < 1 ... 32 33 [34]  >

* Forumstatistik

Vi har 2078 trådar med 18338 inlägg. 404 (19%) av trådarna är markerade som lösta.

*Interna länkar

- Regler
- Rekommendationer
- Vanliga frågor
- Synpunkter.
OBS: Inga telefonnummer är tillåtna i det publika forumet.

  Annonser

 

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".