Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Surströmmingspremiär

Forum > Allmän diskussion > Recept o tips om mat > Surströmmingspremiär

Skriv ut
Visar inlägg 1 - 9 av 9.
Sidor: < [1]  >
Skrivet av Mynta 21 aug 2014 10:15
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Mynta

Mynta

(Guldmedlem)

Nyfiken på hur ni äter surströmming och vad som är viktigast att ha på bordet?
Jag föredrar att äta som följer:
Utomhus - det krävs lite sol och värme och det går bra i hur litet sällskap som helst men jag vill inte ha några sillätare vid bordet-de förtar stämningen. Det skall vara entusiaster och helst med lång erfarenhet.
-Oskars surströmming (hela eller filéer), mandelpotatis, hackad gul lök, massor med dill, Gene tunnbröd med smör på och Västerbottens ost. Till detta dricks det mörkt öl och naturligtvis Aalborgs Jubileum för den som vill!

Visst jag kan äta Mannerströms surströmming men eftersom jag kastar rommen är det ingen vits att kosta på bara för att få en finare burk i svart och med romstinna honor! Eventuella romälskande gäster får nog lite rom ändå!

Viktigt är att ta första strömmingen ur burken och lägga den en bit bort från bordet för då får flugorna sitt!

I dag är det inte väder för denna fest-lite för regntunga skyar ännu!

 
Skrivet av Inaktiverad 5648 21 aug 2014 10:26
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 5648

Det låter mumsigt, måste prova någon gång.
 
Skrivet av Inaktiverad 5647 21 aug 2014 10:35
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 5647

Till Mynta från Sunny!Thores strömmingspolka
 
Skrivet av Mynta 21 aug 2014 13:45
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Mynta

Mynta

(Guldmedlem)

Tack Sunny-Du är en pärla!
Nu har jag musik till "fisken"!
Dessutom fyller min sambo HP Pavilion 1 år i dag!
 
Skrivet av dubbeltur 21 aug 2014 13:47
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Mynta, jag äter strömmingen på tallrik med potatis, gärna mandel, löken hoppar jag över. Tunnbröd med västerbotten, öl och gärna en snaps till. Min hustru och hennes barn lägger strömmingen, potatisen och löken på tunnbrödet (varför krångla till det). För min far född och uppväxt i Medelpad, Fränsta ingick surströmming i husmanskosten från barnsben.


--
dubbeltur
 
Skrivet av Anita 21 aug 2014 15:31
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Anita

(Medlem)

Här kan man dessutom sjunga strömmingens lov:
Melodi: Flickorna i Småland

Ur stora stinna tunnor och ur kaggar och fat
det kommer ifrån Norrland nu en mycket härlig mat.
Då känner man i luften att det någonting har hänt,
och någon vill nog kalla det ett heligt sakrament.

Det är strömming ifrån Norrland
det är strömming med arom
som kan fröjda alla gommar på gourmet och gastronom.
Det är strömming ifrån Norrland, oj, oj, oj med en odör
som är lockande och retande så nästan man dör.

I norra Norrlands nejder man säjer - hurra!
En fjorton, femton fiskar gör en mage mätt och gla'.
Där äter man dem en och en och stundom två och två
och sväljer utan rensning hela strömmingen helt rå.

Det är strömming ifrån Norrland
det är strömming med arom
som kan fröjda alla gommar på gourmet och gastronom.
Det är strömming ifrån Norrland, oj, oj, oj med en odör
som är lockande och retande så nästan man dör.
 
Skrivet av Inaktiverad 5648 21 aug 2014 16:01
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 5648

Utan rensning låter så där tycker jag nog.
 
Skrivet av Edor 22 aug 2014 08:28
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Edor

Edor

(Medlem)

För mig kommer denna Högtid i mitten av sep detta år. Det är en av de mycket få gångerna per år då jag kan tänka mig äta tunnbröd och en mandelpotatis. Men inte behöver man så mycket mer på tallriken än en surströmming, filéad eller inte. Och förstås sitter en liten OP fint till. Bara brist på fantasi kan begränsa tillbehören; ost, olika sorters lök, hackade tomater, dill, gräddfil eller crème fraiche, lingon, äppelmos, stekt lök, messmör (men det innehåller mycket socker), smör etc.
Hagdahl 1897: "Syrad fisk är en uråldrig anrättning, hvars tillredning naturen sjelf alltid ombesörjt ända från verldens skapelse. Våra föräldrar vädrade densamma redan utanför paradisets portar, och den var tidigt känd såväl vid alla kjökkenmöddingar och pålhyddor, som hos greker och romare, ty alla visste hvad syrad fisk betydde; men smaken derför var ännu icke så utvecklad som nu - man kände icke då haut goût."
F ö, på gott eller ont, så har doften på senare år mildrats.
Tänk på att surströmming är syrad fisk, en uråldrig konserveringsmetod som är använd jorden runt.
Väl bekomme! Njut av denna nyttiga mat!
Mums!
 

Sidor: < [1]  >

* Forumstatistik

Vi har 1887 trådar med 17410 inlägg. 333 (18%) av trådarna är markerade som lösta.

*Interna länkar

- Regler
- Rekommendationer
- Vanliga frågor
- Synpunkter.
OBS: Inga telefonnummer är tillåtna i det publika forumet.

  Annonser

 

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".