Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Kolbullar

Forum > Allmän diskussion > Recept o tips om mat > Kolbullar

Skriv ut
Visar inlägg 1 - 6 av 6.
Sidor: < [1]  >
Skrivet av Bengt 8 okt 2016 20:40
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Bengt

Bengt

(Admin)

Kolbullar
Kolbullar är både enkelt och gott.
Recept:
- 4 dl Vetemjöl (eller en del kornmjöl och resten vetemjöl)
- 6 dl Vatten
- 1 tsk Salt
- 400 g Sidfläsk
- Smör (gärna flytande)
Gör så här:
- Vispa mjöl, vatten och salt till en smet
- Tärna fläsket
- Tillsätt smör i en järnplåtspanna (eller möjligen gjutjärnspanna utan någon modern beläggning, och utan plastskaft!) försedd med lämpligt träskaft
- Lägg i fläsktärningar i pannan
- Stek över öppen eld tills fläsket börjar bli brynt
- Slå smeten över fläsket i pannan
- Stek ca 3 minuter över öppen eld
- Kolbullen ska nu vändas, helst genom att med ett knyck kasta upp den så att den vänds
- Efter ca 2 minuter på andra sidan är den klar att ätas
- Servera med rårörda lingon (eller lingonsylt)

På utflykt kan man ta med sig smeten färdiggjord i förväg samt färdigtärnat fläsk och sin plåtpanna. Sedan är maten snart ordnad över en lägereld.
(Alternativet gjutjärnspanna ovan har längre uppvärmningstid och är betydligt tyngre, det kan bara rekommenderas för den som inte har tillgång till den typ av tunn plåtpanna utan beläggning som traditionellt har används över öppen eld. Det går dock göra kolbullar även i en sådan.)

/Bengt



--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Mynta 8 okt 2016 21:24
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Mynta

Mynta

(Guldmedlem)

Bra tips Bengt! Jag brukar använda rökt fläsk.
 
Skrivet av Inaktiverad 5648 9 okt 2016 08:39
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 5648

Kolbullar? Det har jag aldrig hört talas om, låter gott.
 
Skrivet av Bengt 9 okt 2016 17:08
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Bengt

Bengt

(Admin)

söndag 9 oktober 2016, kl 08:39 skrev LasseO
Kolbullar? Det har jag aldrig hört talas om, låter gott.

Det är kanske inte vanligt i Västsverige, kanske inte i de sydligaste delarna av landet heller. Namnet "kolbulle" lär inte komma av kolet i lägerelden, utan att det vara kolare som skötte kolmilor i skogarna som började med denna rätt. Förutom bland kolare har det varit vanligt bland skogshuggare, rallare och flottare. Idag är det förmodligen mest folk som lever "vildmarksliv" som fritidssysselsättning som tillagar denna rätt - yrkena "kolare" och "flottare" är ju utdöda numera, och de moderna rallarna har nog både frys och mikro. En och annan skogshuggare kanske möjligen har fortsatt att göra sina kolbullar.

/Bengt



--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Inaktiverad 5647 10 okt 2016 07:39
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 5647

Kolbullar, liknar mina snabba fläskpannkakor. Jag bryner fläsk eller bacon i stekpannan och slår över lite grövre pannkakssmet.Vi tycker det blir godare och inte så degigt som ugnspannkaka med fläsk.
Idag äter skogsjobbarna på puben i byn(tror jag)...Mvh/Sunny
 
Skrivet av Inaktiverad 5648 10 okt 2016 08:31
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 5648

Tack för svaret, nu vet jag. Som gammal göteborgare har jag aldrig hört detta men det låter gott.
 

Sidor: < [1]  >

* Forumstatistik

Vi har 1887 trådar med 17413 inlägg. 333 (18%) av trådarna är markerade som lösta.

*Interna länkar

- Regler
- Rekommendationer
- Vanliga frågor
- Synpunkter.
OBS: Inga telefonnummer är tillåtna i det publika forumet.

  Annonser

 

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".