Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Bänkjobb - tokig idé?

Forum > Allmän diskussion > Hem, hus och trädgård > Bänkjobb - tokig idé?

Skriv ut
Visar inlägg 1 - 6 av 6.
Sidor: < [1]  >
Skrivet av sunny 22 nov 2011 10:56
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

sunny

(Medlem)

Jag renoverar mitt kök som blir sååå vitt o fint! Min fråga; Har två långa arbetsbänkar i köket av ek, repiga, fula, torra! Tanken var förstås att byta ut dessa, men mycket merjobb. Nu har jag fått en möjlig idé - kan man slipa dem, betsa dem mörka och lacka? olja? - blir väl i så fall flera ggr? Har frågat "yrkesmänniskor" men fått svar "njae, nänä, jo, tja-kanske , omöjligt"! Någon VS:are som försökt sig på ngt liknande? Har väl inget att förlora mer än några svettiga timmar, förstärkta med lite kraftuttryck....
 
Skrivet av Bengt 22 nov 2011 12:04
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Bengt

Bengt

(Admin)

Nog kan man behandla ek. Du säger "repiga och fula", det måste dock slipas ner till botten av de djupaste reporna om det ska bli riktigt bra, innan du behandlar med något.
Bets fungerar, om du vill ha det riktigt mörkt. En lämplig lack behövs ju över betsen. Det måste förstås vara en slitstark lack, en golvlack eller avsedd för båtar!
En behandling som kan ge en trevlig, något mörkare, nyans på ek är en linoljebehandling. Det kan dock vara lite svårt (ek suger inte bra) och risk för missfärgning finns. Vid all behandling av ek (bets, olja, lack) bör varje enskild strykning utföras snabbt. Missfärgning kan annars uppstå p.g.a garvämnen som träet har naturligt i sig. Detta med missfärgningar är dock störst problem vid mycket ljusa nyanser, vid mörka nyanser är det mindre risk att det syns.
Tänk på att även en klarlack kommer att ge en något mörkare nyans än den obehandlade skivan har - och även när du har betsat kommer lacken att göra att det blir ytterligare något mörkare efter lackning.

/Bengt


--
Admin på Vi Seniorer
Uppdaterat: 22 nov 2011 22:29  
Skrivet av dubbeltur 22 nov 2011 13:35
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Som Bengt säger slipa ner ordentligt, låna , hyr eller köp en slipmaskin så att du inte sliter ut dig. Jag skulle nog bara olja in skivorna, kolla med färghandeln på lämplig olja. Parafinolja lär vara en bra olja för köksbänkar där mat beredes.
Kolla först att bänkskivorna är av ek helt igenom.


--
dubbeltur
 
Skrivet av sunny 23 nov 2011 19:37
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

sunny

(Medlem)

Tack pojkar för de goda "bänkråden"! Kommer att följas till punkt och pricka nästa vecka! Dock sett mig nödsakad att hyra in en arbetsvillig "gosse" med medföljande slipverktyg för själva hästjobbet med slipandet. Resultatet av finliret och finishen räknar jag med att fixa själv och kunna skryta med resultatet - vilket givetvis meddelas...
 
Skrivet av sunny 14 dec 2011 18:21
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

sunny

(Medlem)

Jaa! Nu är mitt kök äntligen färdigrenoverat. Luckorna vitmålade och väggarna gråmålade. Och bänkarna - fick överge till slut min idé om att mörkbetsa de gamla ekskivorna. (Köpte bets på Bauhaus och fick en utförlig beskrivning, prövade på en testbit - resultat synnerligen mindre lyckat)! Till snickarens glädje, som istället slipade och slipade av hjärtans lust och som kronan på verket - behandlade med något som hette Osmo, en ofärgad, matt hårdvaxolja. "Naturolje/vaxbaserad, vattenavvisande och mycket slitstarkt". Yes!! Resultatet blev fantastiskt, enl min uppfattning, ytan blev som en vacker möbel!

Well, jag kommer väl att fortsätta ha mer el mindre lyckade idéer, ibland går det vägen - ibland inte - hur som helst är jag jätteglad för mina "nya bänkar".
 
Skrivet av dubbeltur 14 dec 2011 21:48
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt dubbeltur

dubbeltur

(Moderator)

Grattis till ditt "Nya" kök. Idéer ska man ha, annars händer ingenting.


--
dubbeltur
 

Sidor: < [1]  >

* Forumstatistik

Vi har 2070 trådar med 18311 inlägg. 403 (19%) av trådarna är markerade som lösta.

*Interna länkar

- Regler
- Rekommendationer
- Vanliga frågor
- Synpunkter.
OBS: Inga telefonnummer är tillåtna i det publika forumet.

  Annonser

 

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".