Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Le Clézio, Jean-Marie Gustave - Afrikanen

Forum > Kulturdiskussioner > Litteratur > Le Clézio, Jean-Marie Gustave - Afrikanen

Skriv ut
Visar inlägg 1 - 1 av 1.
Sidor: < [1]  >
Skrivet av cats 14 jun 2013 16:08
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt cats

cats

(Medlem)

Det känns närmast befriande att efter genomgång av alla uppgörelseböcker läsa 2008 års Nobelpristagare i litteratur Le Clézios bok *Afrikanen*
Bakgrunden till den här korta 89 sidiga boken är att Le Clézio far arbetar som läkare i Afrika närmare bestämt i Nigeria och Kamerun före 2:a världskriget, modern åker hem till Frankrike för att föda barn, Andra Världskriget bryter ut , fadern försöker ta sig hem men misslyckas, modern och de små pojkarna blir kvar i Frankrike i en kvinnovärld där mormodern är den helt dominerande gestalten.
Först vid 8 års ålder, efter krigets slut samlas familjen igen i Afrika där man lever under några intensiva år. Det är dessa år som skildras i boken, med korta framåt- och sidoblickar på världen, familjen och det egna livet.
Le Clézio beskriver med sitt suggestiva,kritikerrosade språk faderns och sin egen frihetskänsla i Afrika ... den röda jorden, solen som fick vägarna att spricka, hur vi sprang barfota över savannen till termiternas borgar, åskmolnen som tornade upp sig på kvällen, nätterna fyllda av läten och skrik ... All värme, all hetta, den lätta rysningen.Men fadern kunde också visa upp andra sidor den stränge,den krävande som höll sina barn i Herrans tukt och förmaning.
Minns att en kvinnlig bekant blev så fascinerad av den bildsköne Le Clézio att hon omöjligen kunde koncentrera sig på texten. Bilden av honom dök upp på var o varannan sida. Hon gav upp.
Det problemet drabbades inte jag av utan kunde med behag insupa hans prosalyriska text. För mig är den här boken lika mycket en språkmässig som en innehållsmässig upplevelse.
Här till slut några insiktsfulla rader om Le Clézios syn på sina föräldrar.
Varje människa är produkten av en far och en mor.Vi kan vägra att erkänna dem,att älska dem,vi kan misstro dem.Men där är de med sitt ansikte,sina attityder,sina egenheter,sina illusioner och sitt hopp,händernas och tårarnas form,ögonen och hårets färg,sitt sätt att tala,sina tankar,kanske också sin livslängd –allt detta har förts vidare till oss
 

Sidor: < [1]  >

* Forumstatistik

Vi har 1910 trådar med 17506 inlägg. 336 (18%) av trådarna är markerade som lösta.

*Interna länkar

- Regler
- Rekommendationer
- Vanliga frågor
- Synpunkter.
OBS: Inga telefonnummer är tillåtna i det publika forumet.

  Annonser

 

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".