Mary Shelley, 1797-1851.
Hon levde ett brokigt liv. Redan vid unga år började hon skriva. Som många andra kvinnor har hon haft svårt att bli accepterad. Det är väl först på senare tid som hon blivit rättvist uppskattad. Hennes mest kända verk är "Frankenstein: eller den moderne Prometeus" (av somliga ansedd som den första scince fiction-romanen) som hon skrev vid en vistelse i Schweiz vid Geneve-sjön 1816 tillsammans med sin man och Lord Byron.
Hon har skrivit att idén till Frankenstein fick hon en natt i en "vakendröm". Hon låg med slutna ögon och fick närmast en uppenbarelse. När hon tittade upp såg hon månljus sila in
genom fönstret, utanför lyste månen upp det storslagna landskapet. Dagen efter påbörjade hon romanen.
Detta med månen har alltid setts som ett artistiskt grepp att öka intresset och spänningen för romanen. För det var dåligt väder under hennes vistelse dessa dagar i huset vid Genevesjön. Hon, hennes make och lord Byron bl. a. satt inne hela dagarna och diskuterade.
Det har också diskuterats vilken dag under denna vistelse som Mary Shelley började skriva romanen.
Men nu har några amerikanska astronomer försökt att rekonstruera vädret och månens ställning under dessa dagar vid Geneve-sjön. Huset och Mary Shelley sovrum finns kvar och astronomerna har varit på plats.
De har funnit att det finns inga skäl att anta att Mary Shelley inte beskriver fakta når hon beskriver natten då Frankenstein blev till. Månen har lyst klart över landskapet och sänt ljus in i hennes rum just före kl 2 natten till den 16 juni 1861. Och då formades gestalten Frankenstein.