Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Studenter vid Linköpings universitet söker äldre

Forum > Allmän diskussion > 一 Utanför ämnet > Studenter vid Linköpings universitet söker äldre

Skriv ut
Visar inlägg 1 - 1 av 1.

Löst Den här tråden är markerad som löst.

Sidor: < [1]  >
Skrivet av Bengt 2 jan 2017 16:05
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Bengt

Bengt

(Admin)

Studenter på psykologprogrammet vid Linköpings universitet ska till våren genomföra en internetbehandlingsstudie riktat till personer över 65 år med depression, läs:

Paulina Henrichsén, Linköpings universitet
Internetbaserad KBT-behandling för äldre med depression - ett alternativ till medicinsk behandling

Psykisk ohälsa hos äldre är ett område som inte fått tillräcklig uppmärksamhet. Detta trots att Socialstyrelsen uppger att så många som 12-15 % av alla som är 65 år eller äldre lider av nedstämdhet och depression. Många har även samtidig ångestproblematik. För att erbjuda fler möjlighet till psykologisk behandling startas nu ett forskningsprojekt vid Linköpings universitet som riktar sig till personer som är 65 år eller äldre och som lider av nedstämdhet och ångest.

- Det är svårt för äldre att få tillgång till psykologisk behandling idag. Oftast erbjuds psykofarmaka, något som visat sig ha sämre effekter för deprimerade personer över 65 år. Det finns alltså ett stort behov av att denna målgrupp erbjuds psykologisk behandling för sina besvär, säger professor Gerhard Andersson som ansvarar för projektet vid Linköpings universitet.

Behandlingen baserar sig på kognitiv beteendeterapi (KBT) och kontakten med behandlaren sker över internet. All behandling skräddarsys efter deltagarens unika problembild. Den här formen av internetadministrerad KBT har i tidigare studier visat goda effekter för bland annat depression, ångest och sömnproblem, dock för en yngre population. Behandlingsinnehållet i detta projekt är avsett att vara anpassat både för åldersgruppen men också för individuella skillnader.

Projektet riktar sig till personer som är 65 år eller äldre och som lider av nedstämdhet och depression. Även personer som samtidigt lider av ångest kan delta. Behandlingen pågår under 10 veckor, är gratis och inga resor krävs. Det enda som krävs är tillgång till dator med internetuppkoppling.


För vidare information och anmälan gå in på: Almstudien.se

Kontaktpersoner:
Gerhard Andersson, professor, ansvarig forskare, gerhard.andersson@liu.seIntresserade som passar in på beskrivningen kan alltså klicka på länken i citatet och anmäla sig.

/Bengt--
Admin på Vi Seniorer
 

Sidor: < [1]  >

* Forumstatistik

Vi har 1891 trådar med 17433 inlägg. 333 (18%) av trådarna är markerade som lösta.

*Interna länkar

- Regler
- Rekommendationer
- Vanliga frågor
- Synpunkter.
OBS: Inga telefonnummer är tillåtna i det publika forumet.

  Annonser

 

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".