Vi Seniorer för 55 plus. Tips från Google: Guldmedlem slipper se denna annons!

Öppna
* Användarpanel

Användarnamn:

Lösenord:

Spara användarnamn

Bli medlem! Gratis »   Glömt lösenordet?

  Sök på Vi Seniorer

  Annonser o tips

* Semla?

Forum > Allmän diskussion > Recept o tips om mat > Semla?

Skriv ut
Visar inlägg 1 - 9 av 9.
Sidor: < [1]  >
Skrivet av Inaktiverad 5647 27 jan 2016 10:18
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 5647

Hetvägg, Tisdagsbulle, Fastlagssemla. Ja vad kallar ni den för?
Vi sade Tisdagsbulle då jag var barn.
Hur äts den bäst? Men het mjölk? Eller på assiett och början med locket?
Jag har bara ätit en i år och nu finns Semlan året runt, till Jul med Saffran.
Hur vill du ha din Semla? Undrar Sunny.
 
Skrivet av sven 27 jan 2016 16:28
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt sven

sven

(Medlem)

Semla är väl kort och trevligt ord för bakverket.
Servera gärna på en assiett .
En riktig smaksensation fick jag på ett Fik där dom blandat lite Rårörda Lingon i grädden, vilket höjde smaken ytterligare.
Men smaken är ju olika, tack och lov.


--
sven
 
Skrivet av Inaktiverad 5647 27 jan 2016 16:35
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 5647

Ja Semla låter bra!
Nu finns allt möjligt i dom, olika former och färger. Lingon kan jag tänka mig passade bra, blir lite som-änglamaten- från förr.
Vi åt alltid Tisdagsbulle med ärtsoppa först så Tisdagsbullen med het mjölk i djup tallrik. Nu äter jag den som en bakelse.
Men jag har tröttnat känner jag. Det är fett och magen vill inte vara med riktigt....Mvh/Sunny
 
Skrivet av Laura 27 jan 2016 18:35
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Laura

Laura

(Medlem)

Tisdagsbulle har jag aldrig hört, däremot fettisdagsbulle. Själv säger jag semla om bullen, men hetvägg om den serveras med varm mjölk och gärna kanel. Kärt barn har många namn...
 
Skrivet av Bengt 27 jan 2016 20:41
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Bengt

Bengt

(Admin)

onsdag 27 januari 2016, kl 10:18 skrev Sunny3
Hetvägg, Tisdagsbulle, Fastlagssemla. Ja vad kallar ni den för?...

Här i västra Mälardalen har det bara kallats "semla" ända sedan jag var barn, och gör det fortfarande. Även i het mjölk kallade vi den bara "semla". "Fettisdagsbulle" har dock också funnits med i periferin hela tiden.
Lite kuriosa i sammanhanget är att "semla" var ju i gammal svenska helt enkelt ett sådant runt stycke bröd som utgör basen i en "semla". I finlandssvenska används ordet semla fortfarande på det sättet. Därför heter denna delikatess alltid "Gräddsemla" på svenska i Finland.

/Bengt



--
Admin på Vi Seniorer
 
Skrivet av Mynta 27 jan 2016 23:25
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt Mynta

Mynta

(Guldmedlem)

Sedan 1967 säjer jag semla men för det i skogsbyn så hette den hembakta goa bullen fettisdagsbulle.
Att jag inte köper semlor beror på att jag vill vara absolut säker på att det är enbart mandel i "mandelmassan". Förödande med nötter för min del.
Alltså bakar jag semlor och ger bort och mandelkvarnen maler jag just mandeln på!
Gröper ur lite av inkråmet och blandar med florsocker, grädde, mandel!
Ljuvligt gott!
Kardemumman i mandeln stöter jag i morteln.
Tänk om alla vore så här krångliga då-dålig vinst för bagerierna det!
Bästa semlan förra året var när jag bakade här på fettisdagsmorgon och så åkte jag med Y-bussen och på Söder väntade mitt barnbarn och så fixade hon resten! Aldrig så smakar det så gott som hos familjen!

Titta gärna in i Galleriet!
Behöver väl inte säja det-jag äter aldrig en semla före fettisdag och jag vill ha den på en assiett!
 
Skrivet av Inaktiverad 5647 28 jan 2016 08:54
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 5647

Oj,det var en hel vetenskap!
men kan tänka att det smakar som det ska göra.Sådan där mjuk mandelmassa ska det vara.Kardemummasmak och äkta grädde, inget utblandat med äggvita.
Vilken lyx med hembakad Semla! Jag får drömma om hur gott det är. Men i år ska jag inte äta någon mer. Magen vill inte. Mvh/Sunny
 
Skrivet av magnolia 28 jan 2016 13:40
  Skriv ut Direktlänk
Avatar, Porträtt magnolia

magnolia

(Medlem)

Har alltid kallat de här goda bakverken för fastlagsbullar. Verkar vara ensam om det i denna tråd!
 
Skrivet av Inaktiverad 5647 28 jan 2016 13:47
  Skriv ut Direktlänk
Ingen bild

Inaktiverad 5647

Jag tror det finns ännu fler namn,landet är långt och alla har nog sitt namn på detta bakverk. Som Östgöte så var nog -Tisdagsbulle- det vi använde. Men jag tror att mormor kallade dom -fastlagsbulle-.
Semla är inte det ett ganska nytt namn?
Ja vi vet alla vad vi menar och äter dom med förtjusning oftast...Mvh/Sunny
 

Sidor: < [1]  >

* Forumstatistik

Vi har 1887 trådar med 17413 inlägg. 333 (18%) av trådarna är markerade som lösta.

*Interna länkar

- Regler
- Rekommendationer
- Vanliga frågor
- Synpunkter.
OBS: Inga telefonnummer är tillåtna i det publika forumet.

  Annonser

 

* Länktips

Vi Seniorer tar emot vissa länkvänner, se sidan "Länkar".